24/7/15

Logger32

Τα στατιστικά στοιχεία των επαφών μας δεν θα έλεγα ότι είναι από τα δυνατά σημεία του Logger32. Αντίθετα θα έλεγα ότι έδινε στατιστικά στοιχεία σπαρτιάτικα. Κάτι που σε άλλα αντίστοιχα προγράμματα είναι εύκολο. Με την πάροδο των ετών το Logger32 βελτιώθηκε ως προς αυτή την κατεύθυνση όπως και σε άλλες. Υπάρχουν δε αρκετοί συνάδελφοι ρ/ε που παρέχουν βοηθήματα που το κάνουν περισσότερο λειτουργικό.
Τα βοηθήματα αυτά βρίσκονται στην περιοχή αρχείων (Files) του Yahoo group Hamlogger. Για επεξεργασία στατιστικών στοιχείων κατέβασα από το προαναφερθέν Yahoo group, το αρχείο dxcc_iota-4L32f ανεβασμένο από τον EA1AUS.
Αφού ακολούθησα τις οδηγίες, πρώτα έτρεξα μέσ από το Logger32 το βραβείο DXCC (Awards / DXCC). Αυτή η επιλογή μας δείχνει την κατάσταση των βραβείων μας σχετικά με αυτά του DXCC.

Όσοι ασχολούνται ήδη με το Logger32 γνωρίζουν πως, πολλά από τα μενού του ενεργοποιούνται με δεξί κλικ. Πατώντας με δεξί κλικ πάνω στον πίνακα DXCC που δημιουργήσαμε

Εμφανίζονται οι παρακάτ επιλογές. 
Διάλεξα την Select excel template for DXCC και από εκεί το dxcc-4L32f.xls. 


Μετά, έκανα πάλι δεξί κλικ στον ίδιο πίνακα και επέλεξα Print DXCC stats using excel. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, να δημιουργηθεί αρχείο τύπου excel με τα δεδομένα του ημερολογίου μου.
Από εκεί και μετά είναι εύκολο να τυπώσεις τα στοιχεία ή να τα επεξεργαστείς περαιτέρω κλπ.

Ερευνώ το αρχείο μου για πιθανά λάθη που υπάρχουν. Πχ το ημερολόγειο του Logger32 ενημερώνεται:
Με τις εγγραφές που καταχωρούμε.
Με τις κάρτες που λάβαμε.
Με τις επιβεβαιώσεις που λάβαμε στο Lotw.
Κλπ.

Αυτό σημαίνει ότι ο πίνακας DXCC με τα στοιχεί του Lotw θα πρέπει να συμφωνεί με τον συνολικό πίνακα βραβείων DXCC.
Για αυτό το λόγο δημιούργησα 2 αρχεία και τα ένωσα σε ένα φύλλο τύπου excel

Η σύγκριση έγινε με την βοήθεια της συνάρτησης EXACT του προγράμματος Calc (είναι αντίστοιχο του excel και ανήκει στη σουίτα προγραμμάτων LibreOffice) όπως φαίνεται στην παραπάνω φωτογραφία.
Οι τιμές 1 δείχνουν ότι τα στοιχεία των 2 πινάκων είναι ακριβώς ίδια.
Όσα αποτελέσματα έχουν τιμή 0 θέλουν ψάξιμο.
Πχ στο παραπάνω παράδειγμα βλέπω ότι για την οντότητα 3B6 το ημερολόγιο μου λέει ότι έχω επιβεβαιώσει την επαφή, δηλαδή παρέλαβα κάρτα (C = confirmed), όμως το Lotw δείχνει να μην ενημερώθηκε (W =  worked) για την επιβεβαίωση αυτή. Συνεπώς, αφού επαληθευθεί αυτή η συνθήκη, χρειάζεται να ενημερώσω το Lotw της ARRL με την κατάλληλη διαδικασία. Προκειμένου και το 3B6 να προστεθεί στο DXCC μου.

Οι διαδικασίες αυτές δεν είναι εύκολο να κατανοηθούν όταν είμαστε στα αρχικά στάδια, αλλά με τη συχνή λειτουργία του Lotw, διάβασμα και ερωτήσεις σε συναδέλφους που γνωρίζουν περισσότερα. Μπορούμε να χειριζόμαστε σε καλό βαθμό και ικανοποιητικά τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες επιβεβαίωσης επαφών μέσω Lotw.