30/12/17

Bandconditions.com

Τα 30Μ είναι ανοικτά καθημερινά, τουλάχιστον έτσι προκύπτει από τη σελίδα:



Ώρα για FT8
Μερικοί δεν τσεκάρουν την επιλογή Hold TX Freq με αποτέλεσμα να εκπέμπουν στη συχνότητα του ανταποκριτή πράγμα που πρέπει να αποφεύγεται κυρίως όταν πρόκειται για dx σταθμούς.

Στα 30Μ με 5W:




Β. Κορέα στον αέρα;


Μπα ορθογραφικό λάθος.

Τα μακρινότερα qso των τελευταίων ημερών ήταν N4V στα 40M CW στα 9000χλμ.,  OY1R (νήσοι Φερόες) στα 30M CW στα 3000χλμ.
Ενώ το ποιο ενδιαφέρον qrp qso (εκατέρωθεν) έγινε σήμερα με τον IK2UZQ/QRP στα 30M CW ο οποίος έβγαινε με το KX2E ισχύ 5W και κεραία δίπολο. Στο shack χρησιμοποιήθηκε το κραταιό Icom 756 με τη χαμηλότερη ισχύ 5W και κεραία η doublet σε μορφή inv. vee.

Η doublet λειτουργεί για εμένα ικανοποιητικά με τη βοήθεια του coupler στη βάση της. Αυτού του τύπου οι κεραίες λειτουργούν καλύτερα με δυσεύρετα antenna tuner που συνδέονται απευθείας στην ανοικτή γραμμή. Ο Αι Βασίλης αν ήθελε θα μπορούσε να μου αφήσει ένα σαν αυτό:






Ραδιοερασιτεχνικούς qrp Μαραθωνίους δεν οργανώνουμε μόνο εμείς. Και το Ιταλικό qrp club κάνει κάτι αντίστοιχο:
http://www.arimontebelluna.it/news/news_maratona_uk.htm




Χθες βρέθηκα στη Ραφήνα









Ο σκοπός ήταν να παραληφθεί δέμα από τα ΕΛΤΑ.


Μετά από μεγάλη αναμονή παρέλαβα το δέμα.
Λίγα λόγια για τους μετεωρολογικούς σταθμούς.
Σήμερα πολύς κόσμος εύκολα μπορεί να έχει ένα μετεωρολογικό σταθμό σπίτι του. Πολλοί μάλιστα δημοσιεύουν τις πληροφορίες στο internet για να τις βλέπουν και άλλοι. Γενικά τόσο από τα ΜΜΕ όσο και από το διαδίκτυο παρέχονται πάρα πολλές πληροφορίες για τον καιρό.
Στα παιδικά μου χρόνια στην Κωνσταντινούπολη η μόνη επίσημη ενημέρωση για καιρό ήταν αυτή από την κρατική ραδιοφωνία που ακούγαμε στα μεσαία κύματα. Παράλληλα κάποιοι είχαμε στα σπίτια μας από ένα μικρό βαρόμετρο και κάναμε απλοικές προβλέψεις για το αν θα βρέξει κλπ. 

Σήμερα κυκλοφορούν απλά βαρόμετρα που αντί να λειτουργούν όπως τα παλιά με μεταλλικό τύμπανο, λειτουργούν με ηλεκτρονικούς αισθητήρες. Ένα από αυτά είχε φθάσει από Κίνα και για εμάς.

Θα πει κάποιος καλά χάθηκε να πάρεις ενα Davis; Αυτοί οι σταθμοί νομίζω είναι για νέα παιδιά, γκατζετάκηδες κλπ. Απλά πήρα κάτι να μου θυμίζει την παιδική μου ηλικία.