1/5/22

TX5N Austral islands

TX5N μια καλά οργανωμένη ομάδα εργάστηκε καθημερινά και έδωσε την ευκαιρία ενός ATNO ή συμπλήρωσης κενών σε πολλούς συναδέλφους:
Σε αντίθεση με την προηγούμενη ομάδα TX5AQ που ενδιαφέρθηκε για τους big gun σταθμούς αφού έκανε εκπομπές σε ssb.
O TX5N περνούσε αρκετά καλά νωρίς το πρωί στα 30 και 15Μ. Φυσικά δοκιμάσαμε να τον κάνουμε και qrp αλλά η πολύ μεγάλη απόσταση και τα αδύνατα σήματα μας, δυσκόλεψαν τον αλγόριθμο του qsjt-x όπως φαίνεται στην ακόλουθη φωτογραφία;




QRP
Το 2016 είχα αρχίσει συστηματικές εκπομπές qrp με 5W και κάποιες λίγες ακόμη χαμηλότερα. Ο πρώτος στόχος ήταν η συλλογή ραδιοχωρών να ξεπεράσει λίγο τις εκατό που είναι και το όριο της ARRL. Στα έξι χρόνια που πέρασαν από τότε, ο αριθμός συμπληρώθηκε και ο νέος στόχος τέθηκε στο 150. Συμπληρώθηκε και αυτός οπότε ο επόμενος στόχος ήταν τα 200. Με συστηματική οργάνωση, κατάστρωση μηνιαίων σχεδίων και παρακολούθηση όσων έλειπαν το όριο αυτό συμπληρώθηκε εφέτος τον Απρίλιο:


Η προετοιμασίες και το κυνήγι των qrp atno, απαίτησε πολύ από τον προσωπικό χρόνο μου στο διάστημα αυτό. Εντός του Μαίου θα βγάλω αναλυτικά στοιχεία για το qrp ημερολόγιο. Μεγαλύτερο στόχο δεν βάζω, διότι θα απαιτήσει καλύτερες κεραίες κάτι που δεν είναι στο σκοπό μου. Όχι μόνο για το κόστος που είναι ίσως το σημαντικότερο, αλλά και γιατί η συντήρηση καλύτερων κεραιοσυστημάτων απαιτεί επιπλέον χρόνο και κόπο, τον οποίο προτιμώ να ξοδεύω στο shack ή αλλού. 

Πλέον και λαμβανομένου υπόψη ότι μεγαλώνουμε, βάση της όσης εμπειρίας αποκτήθηκε θα προσανατολιστώ σε περισσότερη οργάνωση που θα μειώσει τον χρόνο απασχόλησης στο shack περισσότερο. Ταυτόχρονα και η συντήρηση αυτής της σελίδας θα εγκαταληφθεί, αφού ουσιαστικά αποτελούσε ένα ημερολόγιο σταθμού στο κυνήγι κυρίως του qrp dx. Εάν κάποιος έμαθε κάτι από εδώ, αυτό θα είναι ικανοποιητικό. Καλό καλοκαίρι με υγεία και ειρήνη σε όλους και καλά dx.


19/4/22

Καλή Ανάσταση

Καλή Ανάσταση με υγεία, ειρήνη και κάθε καλό σε όλους


Είθε να σταματήσει άμεσα και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Επικαιροποίηση στοιχείων ραδιοερασιτεχνών

Άνοιξε η εφαρμογή:



Με την εφαρμογή αυτή εκπληρώνεται και ένα πάγιο αίτημα μας προς το Υπουργείο, αυτό της δημιουργίας μιας βάσης δεδομένων. Βλέπω ότι το προχωρούν ακόμη καλύτερα, ζητώντας επικαιροποίηση των σωματείων και των επαναληπτών αυτών. Τόσο το καλύτερο.
Μαθαίνω από συναδέλφους ότι η συμπλήρωση στοιχείων προχωρά γοργά.

16/4/22

CQ MM DX Contest

Τρέχει αυτό το σ/κ:
προσφέρεται και για qrp ATNO, μέχρι τώρα πρωί Σαββάτου δεν είδα κάποιο ΑΤΝΟ:


Εξαίρεση ο σταθμός από το MInami Torishima που εκπέμπει κυρίως για την περιοχή του, εκτός αν διαθέτεις κατευθυντική κεραία.

14/4/22

VP2V/N2IEN NA-023

Μία μικρή ομάδα συναδέλφων βγαίνει από τις Βρετανικές Παρθένους νήσους - qrp atno για εμένα. Με απλές κεραίες και πολύ εργασία δίνουν καθημερινά το παρόν στις συχνότητες.



FW1JG Wallis and Futuna islands.
Εδώ και ημέρες βρίσκεται στον αέρα, για εμένα παραμένει atno ιδού:


Και η πρόβλεψη διάδοσης από το www.dxsummit.fi



10/4/22

Diamond X-200 αποκαθήλωση

Είναι η πρώτη κεραία v/u που τοποθέτησα μόλις πήρα άδεια το 2003. Από τότε σχεδόν πάντα ήταν εκτεθειμένη στα κεραμίδια στον ήλιο και στις καιρικές συνθήκες. Τα έβγαλε πέρα και ακόμη λειτουργεί.


Τώρα όμως ήρθε η ώρα να συνταξιοδοτηθεί. Εδώ και χρόνια είχα στην αποθήκη μία X-510 στη συσκευασία της. Οπότε ήρθε η ώρα να τοποθετηθεί:






VHF FT8
Έγιναν σήμερα το πρωί δοκιμές στη συχνότητα 144.174MHz, μια ψηφιακή διαμόρφωση που οι ημεδαποί συνάδελφοι δεν την προτιμούν στις υψηλές συχνότητες. Η συμμετοχή ήταν ελάχιστη, υπήρξαν όμως κάποιες κλήσεις από συνάδελφο που το μηχάνημα του ολίσθαινε αρκετά στη συχνότητα και φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία. Δυστυχώς ήταν αδύνατη η αποκωδικοποίηση και δεν γνωρίζω ποιος ήταν:


Ακολούθως δοκιμάσαμε και JT9:


Λόγω FT8 το πρωί της Κυριακής εφημερίδα δεν διάβασα αλλά ο καφές καφές.









7/4/22

Κυνήγι QRP

QRP. Μια ραδιοερασιτεχνική περιπέτεια που άρχισε το 2016 με το κυνήγι ραδιοχωρών με χαμηλή ισχύ 5W. Πρώτος στόχος να ξεπεραστούν κατά λίγο οι 100 ραδιοχώρες. Δεύτερος οι 150. Σήμερα με την προσθήκη του Σουδάν:


ξεπέρασε τις διακόσιες. Μια προσπάθεια, ένα ταξίδι στις συχνότητες που μου κράτησε συντροφιά έφθασε στο τέλος(;)
Δεν πρόκειται για κάτι τρομερό ή πολύ δύσκολο, χρειάσθηκε υπομονή και καλός σχεδιασμός για να κυνηγηθούν αυτές οι ραδιοχώρες καθώς και ένας μέτριος εξοπλισμός. Αυτός του ενός πομποδέκτη και μιας συρμάτινη κεραίας. Η αύξηση της διάδοσης τους τελευταίους μήνες βοήθησε και αυτή με τον τρόπο της.
Τώρα θα ακολουθήσει μια δικαιολογημένη αποχή από το χόμπι, για το οποίο κάποιες φορές ξόδεψα περισσότερο χρόνο από τον κανονικό. Συστήνεται ανεπιφύλακτα στους φίλους ραδιοερασιτέχνες, να δοκιμάσουν τις ραδιοεπικοινωνίες με χαμηλή ισχύ.

6/3/22

Τσιγαρόχαρτο χωρίς καπνό

θυμίζει το shack κάθε ραδιοερασιτέχνη εφόσον δεν περιλαμβάνει κεραία. Μία από τα ίδια και εδώ αφού μόλις κατέβηκε η J Pole των 15Μ:


Η οποία κατά τη βραχύχρονη παραμονή της στη λειτουργία, μας έδωσε καλά qso. Με κορυφαίο ένα qrp atno με το Νεπάλ, στα 12Μ FT8. Ναι με τη βοήθεια του coupler συντόνιζε επιπλέον στα 12, 17, 30 και 40Μ φυσικά με όχι καλό λοβό ακτινοβολίας. Η κεραία άντεξε στους δυνατούς ανέμους κυρίως από την Πεντέλη αφού η εγκατάσταση δεν ήταν πρόχειρη. Ψηλά χρησιμοποιήθηκαν 4 αντιρίδες και χαμηλότερα 2. Τα τμήματα του συνθετικού ιστού σφίχτηκαν δυνατά και τοποθετήθηκαν σφιγκτήρες σε κάθε κάτω πλευρά για να μην είναι δυνατό να υποχωρήσουν. Πριν την τοποθέτηση σφιγκτήρων, τοποθετήθηκε ταινία pvc κατάλληλη για αυτές τις δουλειές (αντί μονωτικής ταινίας κλπ.) ενώ, όπου ο ιστός στερεώθηκε πάνω σε άλλον μεταλλικό, μεταξύ ιστού και σφιγκτήρα τοποθετήθηκε λάστιχο από σαμπρέλα ποδηλάτου. 


Η διάδοση όμως άρχισε να ανεβαίνει αισθητά, δεν γνωρίζω αν θα κρατηθεί σε αυτά τα επίπεδα ή θα υποχωρήσει ως συνήθως, αλλά στις συχνότητες θα εμφανισθούν σύντομα σταθμοί με ενδιαφέρον για εμάς:


Η ανάγκη τοποθέτησης νέας κεραίας δεν μπορεί να περιμένει, καιρού επιτρέποντος θα τοποθετηθεί ο ιστός:




Και επάνω του η προηγούμενη doublet που σε συντονισμό με το coupler του πολύ γνωστού SV1NL, μας χάρισε ενδιαφέροντα και αξιόλογα qso.



J Pole 15M
Στα 17M FT8 και ισχύ 5W επικοινωνία με Αυστραλία:






Eqsl.cc
Μόλις έφθασε η ακόλουθη κάρτα:






28/2/22

27/2/22

9N7AA

9N7AA Nepal μια οντότητα dxcc που καιρός ήταν να την κάνουμε και qrp. Με μόνη κεραία την J Pole για τα 15Μ δύσκολο να τον κάνεις στα 12 αλλά όχι ακατόρθωτο. Χρειάσθηκε κάποια επιμονή βέβαια:









Doublet και πάλι doublet
Η J Pole είναι μόνο για τα 15Μ:


Καλή αλλά είναι δεν μπορεί να είσαι μόνο με αυτήν. Οπότε έγινε προσπάθεια επισκευής του μεταλλικού ιστού που είχε σπάσει. Ευτυχώς κόβοντας ένα μικρό μήκος του σωλήνα είναι έτοιμος για επανατοποθέτηση:






Επόμενο βήμα η προετοιμασία αντιρίδων, σε αυτό βοηθηθούμε από το Πυθαγόρειο θεώρημα και το MS Excel:




Ναι, εδώ και πολλά χρόνια από τότε που αρχίσαμε στη δουλειά να χρησιμοποιούμε πρώτα αριθμητικές μηχανές με ταινία και τελικά με την εμφάνιση του Lotus 1-2-3 και του διαδόχου του Excel μετά από λίγα χρόνια. Απώλεσα την ικανότητα να κάνω μεγάλες αθροίσεις ή άλλες αριθμητικές πράξεις σωστά και γρήγορα με το χέρι. Υπάρχουν και χειρότερα, με την εμφάνιση της DbaseIII plus ξέχασα και τις GW Basic και QBasic, γλώσσες που ακόμη και σήμερα είναι χρήσιμες και κατά καιρούς βγαίνει κάποια άλλη έκδοση πχ Tiny BASIC - Wikipedia . 



Eqsl.cc
Μι επιβεβαίωση που ήρθε τώρα και αφορά qso από το 2008:





19/2/22

Z22O Zimbabwe

Δεν πρόκειται για δύσκολη ραδιοχώρα αλλά, αν θες να την κάνεις qrp πρώτα χρειάζεται να περιμένεις να ενεργοποιηθεί και έπειτα να δοκιμάσεις:


Το qso έγινε με 5W και κεραία την J Pole για τα 15Μ, 


η οποία με τη βοήθεια του coupler συντονίζει και σε κάποιες άλλες συχνότητες:




ZV8L SA-025




Το μετέωρο βήμα του ραδιοερασιτέχνη
Έχει συμβεί σε πολλούς και σε εμένα, καλείς τον σταθμό σου απαντά και ανταπαντάς αλλά το qso δεν τελειώνει με 73:


Οπότε παραμένεις άπρακτος. Εμείς κυνηγούσαμε το Νεπάλ για qrp αλλά δεν μας έκανε τη χάρη.



15/2/22

J Pole

Με την πρόσκαιρη καλοκαιρία τοποθετήθηκε λίγο πρόχειρα η J Pole για τα 15Μ, βάση οδηγιών του DK7ZB
Οι πρώτες δοκιμές έγιναν με τι άλλο; Με τη βοήθεια του WSPR:




Προσωρινά θα πορευτούμε με αυτή την κεραία.



WSPR
Πρόκειται για ένα πρώτης τάξεως ψηφιακό εργαλείο, δώρο και αυτό του Taylor K1JT στους ραδιοερασιτέχνες που περιλαμβάνεται στην σουίτα προγραμμάτων WSJT-X. Εν συντομία αφού εκπέμψεις με πολύ χαμηλή ισχύ για κάποιο χρονικό διάστημα σήματα WSPR (whisper), εύκολα μπορείς να δεις στο χάρτη (βλ. παραπάνω φωτογραφίες) μέχρι που έφθαναν τα σήματα σου και να αξιολογήσεις την κεραία σου. Οι παλιοί ραδιοερασιτέχνες δεν είχαν παρόμοια εργαλεία στη διάθεση τους, είχαν όμως πολύ καλύτερες συνθήκες διάδοσης. Ειδικά κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο ενδεκαετών κύκλων, εμείς οι κατοπινοί αντιμετωπίσαμε τις χαμηλότερες συνθήκες διάδοσης.


14/2/22

Ημέρα ραδιοφώνου

Ημέρα ραδιοφώνου χθες και η ΕΡΤ έφτιαξε μια πολύ ενδιαφέρουσα εκπομπή για την τοπική μας ραδιοφωνική ιστορία:

Στη χώρα μας πάντως οι αρμόδιοι σκέφτονται να διακόψουν εκπομπές βραχέων:
Αλλά και κάτι αντίστοιχο για τα μεσαία κύματα. Το να διατηρηθούν κάποιοι σταθμοί και να αξιοποιούνται δεν περνά από το μυαλό τους;



Habemus antenna
Καιρού επιτρέποντος τοποθετήθηκε μία J Pole συντονισμένη στα 15Μ, αν την είχα τοποθετήσει το Σάββατο άλλο ένα ATNO QRP μάλλον θα είχε περάσει στο ημερολόγιο. Αυτό της Ακτής του Ελεφαντοστού.
Η κεραία αποτελείται από ένα σύρμα λ/2 που συντονίζει με μία ανοιχτή γραμμή μήκους λ/4, ρο σχέδιο βρίσκεται στις σελίδες του διάσημου DK7ZB. Η κεραία στηρίχτηκε σε έναν κάθετο ιστό περίπου 10μ.






Σε κάθε σημείο ένωσης τοποθετήθηκε στην ιστό με τη μικρότερη διατομή ταινία Coroplast από pvc:


Πάνω της τοποθετήθηκαν σφιγκτήρες για καλύτερη στερέωση:


Κάποιοι "purists" ανάμεσα στο σφιγκτήρα και το ιστό ίσως τοποθετούν κάποιο λάστιχο, όχι εμείς.




Λάστιχο (από παλιά σαμπρέλα) τοποθετήσαμε μόνο μεταξύ των τελικών σφιγκτήρων και του ιστού:




Έπονται δοκιμές.
 

10/2/22

Αργά

Αργά αλλά σταθερά προχωρούν τα σχέδια για νέα κεραία. Προτεραιότητα έχει να τοποθετηθεί μία J-Pole για τα 15μ που υπάρχει και ενδέχεται να λειτουργήσει και σε κάποια διπλανή συχνότητα. Αντί αυτής ίσως να τοποθετηθεί ένας συνθετικός ιστός που υπάρχει εδώ και χρόνια στο πατάρι αχρησιμοποίητος.




Πρώτα η αποκαθήλωση του ιστού που υποχώρησε. Αγορασμένος το 2004 περίπου από το House of Radio αν θυμάμαι καλά, μας προσέφερε καλές υπηρεσίες αρχικά στηρίζοντας μία κάθετη Hustler, μετά μία G5RV και πριν 6 χρόνια περίπου μία doublet υποβοηθούμενη από το διάσημο coupelr κατασκευής SV1NL:










Για να τοποθετηθεί ο νέος ιστός χρειάζονται κάποιοι υπολογισμοί και δοκιμές. Οι συνθετικοί ιστοί θέλουν τον δικό τους τρόπο στησίματος, που διαφέρει από τους μεταλλικούς:





Υπομονή, Θεού θέλωντος και καιρού επιτρέποντος όλα θα γίνουν.



ARRL new World Wide Digital Contest
Νέο contest ψηφιακών αλλά χωρίς rtty!