28/2/22

27/2/22

9N7AA

9N7AA Nepal μια οντότητα dxcc που καιρός ήταν να την κάνουμε και qrp. Με μόνη κεραία την J Pole για τα 15Μ δύσκολο να τον κάνεις στα 12 αλλά όχι ακατόρθωτο. Χρειάσθηκε κάποια επιμονή βέβαια:









Doublet και πάλι doublet
Η J Pole είναι μόνο για τα 15Μ:


Καλή αλλά είναι δεν μπορεί να είσαι μόνο με αυτήν. Οπότε έγινε προσπάθεια επισκευής του μεταλλικού ιστού που είχε σπάσει. Ευτυχώς κόβοντας ένα μικρό μήκος του σωλήνα είναι έτοιμος για επανατοποθέτηση:






Επόμενο βήμα η προετοιμασία αντιρίδων, σε αυτό βοηθηθούμε από το Πυθαγόρειο θεώρημα και το MS Excel:




Ναι, εδώ και πολλά χρόνια από τότε που αρχίσαμε στη δουλειά να χρησιμοποιούμε πρώτα αριθμητικές μηχανές με ταινία και τελικά με την εμφάνιση του Lotus 1-2-3 και του διαδόχου του Excel μετά από λίγα χρόνια. Απώλεσα την ικανότητα να κάνω μεγάλες αθροίσεις ή άλλες αριθμητικές πράξεις σωστά και γρήγορα με το χέρι. Υπάρχουν και χειρότερα, με την εμφάνιση της DbaseIII plus ξέχασα και τις GW Basic και QBasic, γλώσσες που ακόμη και σήμερα είναι χρήσιμες και κατά καιρούς βγαίνει κάποια άλλη έκδοση πχ Tiny BASIC - Wikipedia . 



Eqsl.cc
Μι επιβεβαίωση που ήρθε τώρα και αφορά qso από το 2008:





19/2/22

Z22O Zimbabwe

Δεν πρόκειται για δύσκολη ραδιοχώρα αλλά, αν θες να την κάνεις qrp πρώτα χρειάζεται να περιμένεις να ενεργοποιηθεί και έπειτα να δοκιμάσεις:


Το qso έγινε με 5W και κεραία την J Pole για τα 15Μ, 


η οποία με τη βοήθεια του coupler συντονίζει και σε κάποιες άλλες συχνότητες:




ZV8L SA-025




Το μετέωρο βήμα του ραδιοερασιτέχνη
Έχει συμβεί σε πολλούς και σε εμένα, καλείς τον σταθμό σου απαντά και ανταπαντάς αλλά το qso δεν τελειώνει με 73:


Οπότε παραμένεις άπρακτος. Εμείς κυνηγούσαμε το Νεπάλ για qrp αλλά δεν μας έκανε τη χάρη.



15/2/22

J Pole

Με την πρόσκαιρη καλοκαιρία τοποθετήθηκε λίγο πρόχειρα η J Pole για τα 15Μ, βάση οδηγιών του DK7ZB
Οι πρώτες δοκιμές έγιναν με τι άλλο; Με τη βοήθεια του WSPR:




Προσωρινά θα πορευτούμε με αυτή την κεραία.



WSPR
Πρόκειται για ένα πρώτης τάξεως ψηφιακό εργαλείο, δώρο και αυτό του Taylor K1JT στους ραδιοερασιτέχνες που περιλαμβάνεται στην σουίτα προγραμμάτων WSJT-X. Εν συντομία αφού εκπέμψεις με πολύ χαμηλή ισχύ για κάποιο χρονικό διάστημα σήματα WSPR (whisper), εύκολα μπορείς να δεις στο χάρτη (βλ. παραπάνω φωτογραφίες) μέχρι που έφθαναν τα σήματα σου και να αξιολογήσεις την κεραία σου. Οι παλιοί ραδιοερασιτέχνες δεν είχαν παρόμοια εργαλεία στη διάθεση τους, είχαν όμως πολύ καλύτερες συνθήκες διάδοσης. Ειδικά κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο ενδεκαετών κύκλων, εμείς οι κατοπινοί αντιμετωπίσαμε τις χαμηλότερες συνθήκες διάδοσης.


14/2/22

Ημέρα ραδιοφώνου

Ημέρα ραδιοφώνου χθες και η ΕΡΤ έφτιαξε μια πολύ ενδιαφέρουσα εκπομπή για την τοπική μας ραδιοφωνική ιστορία:

Στη χώρα μας πάντως οι αρμόδιοι σκέφτονται να διακόψουν εκπομπές βραχέων:
Αλλά και κάτι αντίστοιχο για τα μεσαία κύματα. Το να διατηρηθούν κάποιοι σταθμοί και να αξιοποιούνται δεν περνά από το μυαλό τους;



Habemus antenna
Καιρού επιτρέποντος τοποθετήθηκε μία J Pole συντονισμένη στα 15Μ, αν την είχα τοποθετήσει το Σάββατο άλλο ένα ATNO QRP μάλλον θα είχε περάσει στο ημερολόγιο. Αυτό της Ακτής του Ελεφαντοστού.
Η κεραία αποτελείται από ένα σύρμα λ/2 που συντονίζει με μία ανοιχτή γραμμή μήκους λ/4, ρο σχέδιο βρίσκεται στις σελίδες του διάσημου DK7ZB. Η κεραία στηρίχτηκε σε έναν κάθετο ιστό περίπου 10μ.






Σε κάθε σημείο ένωσης τοποθετήθηκε στην ιστό με τη μικρότερη διατομή ταινία Coroplast από pvc:


Πάνω της τοποθετήθηκαν σφιγκτήρες για καλύτερη στερέωση:


Κάποιοι "purists" ανάμεσα στο σφιγκτήρα και το ιστό ίσως τοποθετούν κάποιο λάστιχο, όχι εμείς.




Λάστιχο (από παλιά σαμπρέλα) τοποθετήσαμε μόνο μεταξύ των τελικών σφιγκτήρων και του ιστού:




Έπονται δοκιμές.
 

10/2/22

Αργά

Αργά αλλά σταθερά προχωρούν τα σχέδια για νέα κεραία. Προτεραιότητα έχει να τοποθετηθεί μία J-Pole για τα 15μ που υπάρχει και ενδέχεται να λειτουργήσει και σε κάποια διπλανή συχνότητα. Αντί αυτής ίσως να τοποθετηθεί ένας συνθετικός ιστός που υπάρχει εδώ και χρόνια στο πατάρι αχρησιμοποίητος.




Πρώτα η αποκαθήλωση του ιστού που υποχώρησε. Αγορασμένος το 2004 περίπου από το House of Radio αν θυμάμαι καλά, μας προσέφερε καλές υπηρεσίες αρχικά στηρίζοντας μία κάθετη Hustler, μετά μία G5RV και πριν 6 χρόνια περίπου μία doublet υποβοηθούμενη από το διάσημο coupelr κατασκευής SV1NL:










Για να τοποθετηθεί ο νέος ιστός χρειάζονται κάποιοι υπολογισμοί και δοκιμές. Οι συνθετικοί ιστοί θέλουν τον δικό τους τρόπο στησίματος, που διαφέρει από τους μεταλλικούς:





Υπομονή, Θεού θέλωντος και καιρού επιτρέποντος όλα θα γίνουν.



ARRL new World Wide Digital Contest
Νέο contest ψηφιακών αλλά χωρίς rtty!