23/12/14

GW7HDS/B

Λήψη του ραδιοφάρου (beacon) GW7HDS/B 09:23 UTC RST: 509. Λειτουργεί στους 28.2215 Mhz Loc: IO81ip με 20 Wpm CW 3W. Για κεραία χρησιμοποιεί οριζόντιο δίπολο στο 1 μέτρο από τη γη και εκπέμπει συνεχώς το διακριτικό του.
Η λήψη αυτού του beacon προτρέπει να δοκιμάσουμε την τύχη μας στα 10Μ. Ένα ευχαριστώ στον συνάδελφο Simon GW7HDS που λειτουργεί αφιλοκερδώς τον ραδιοφάρο.

Δυστυχώς στη χώρα μας, η νομοθεσία απαγορεύει τους ρ/ε να πειραματίζονται με ραδιοφάρους. Ενώ λοιπόν ο νομοθέτης στο άρθρο 2 στον ορισμό του ραδιοερασιτέχνη ρητά αναφέρει
«...ως σκοπό την αυτοδιδασκαλία, την αλληλοεπικοινωνία, την τεχνολογική έρευνα...», την ίδια στιγμή με άλλο άρθρο απαγορεύει την λειτουργία ραδιοφάρων. Θα περίμενε κανείς η νομοθεσία μας να έχει αντιφάσεις αλλά όχι τόσο εξώφθαλμα. 
Η βελτίωση του καθεστώτος των ραδιοφάρων όπως και άλλα λάθη ή παραλείψεις της ημεδαπής νομοθεσίας, φαίνεται να μην είναι στις προτερασιότητες των σωματείων μας και ως εκ τούτου δεν καταθέτονται κατάλληλες προτάσεις στο Υπουργείο.

Την ίδια ώρα περίπου στον αέρα ήταν σταθμός από την Παλαιστίνη:


Για να περάσει κάποιος από το pile-up χρειαζόταν λίνεαρ ή επιμονή για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, κάτι που δεν είχα.


Όταν δεν έχεις πολύ χρόνο στο shack και αφού η διάδοση είναι ικανοποιητική όπως είδα με το beacon, η στιγμή είναι για wspr:

Μετά από λίγα λεπτά εκπομπής στα 10Μ με 10W



Μετά από λίγα λεπτά εκπομπής στα 20Μ με 10W

Μετά από κάποια ώρα η διάδοση άνοιξε προς Αμερική - 10Μ με 10W