28/12/14

QSO JT65

Για να κάνεις επικοινωνίες με ψηφιακή διαμόρφωση  JT65, κυκλοφορούν κάποια προγράμματα. Από τα οποία το διασημότερο ήταν το JT65-HF το οποίο δυστυχώς δεν υποστηρίζεται πλέον. Ένα από τα νεώτερα είναι το JT65-HF-Comfort
και ίσως και κάποια άλλα. Κατά τη γνώμη μου, η ύπαρξη αυτών των προγραμμάτων ήταν αναγκαία παλαιότερα. Τότε που τα πρώτα προγράμματα WSJT που έγραφε ο  νομπελούχος συνάδελφος Taylor K1JT ήταν καινούργια και πολύ λιτά. Σπαρτιάτικα θα έλεγα στα μενού και στις οδηγίες. Από τότε όμως, κύλησε πολύ νερό στο ποτάμι. Εδώ και καιρό, τα νέα προγράμματα και κυρίως το  WSJT-X 
έχουν εξελιχθεί πολύ και είναι πολύ φιλικά στο χρήστη. Συνεπώς, δεν υπάρχει ανάγκη για βοήθεια από άλλα  προγράμματα. Ο μέσος χρήστης η/υ μπορεί να τα εγκαταστήσει και να τα λειτουργήσει.
Υπάρχουν όμως κάποια άλλα πρόσθετα βοηθητικά προγράμματα (utilities) όπως το JTAlertX που χρησιμοποιώ παράλληλα.

Το  JTAlertX λειτουργεί παράλληλα με το WSJT-X και κάνει τη ζωή μας ευκολότερη. Παρακολουθεί τα qso που είναι σε εξέλιξη και μας ειδοποιεί με οπτικά και φωνητικά μηνύματα για πολλά πράγματα. Πχ εάν κάποιος μας καλεί, εάν καλεί κάποιο διακριτικό που μας λείπει η χώρα του καθώς και άλλα πολλά. Ταυτόχρονα ενημερώνει ένα ημερολόγειο με της επαφές μας ή ενημερώνει απευθείας το ημερολόγειο του Logger που χρησιμοποιούμαι. Δυστυχώς το Logger32 που χρησιμοποιώ, δεν δίνει τη δυνατότητα σε προγράμματα τρίτων να ανιχνεύουν και να γράφουν στο αρχείο του. Η ολοένα αυξανόμενη χρήση του JT65 μπορεί να με κάνει να αλλάξω το Logger32, παρότι είναι το ρ/ε πρόγραμμα που χρησιμοποιώ εδώ και πάνω από 10 χρόνια.

Σήμερα είδα στο cluster να καλεί ένας Αυστραλός συνάδελφος  σε JT65


Η χρήση του cluster μέσα από το Logger32

Από την οθόνη του Pskreporter φαίνεται πόσους σταθμούς αποκωδικοποιούσα και πόσοι με αποκωδικοποιούσαν ταυτόχρονα.

Στην κορυφή το Jtalert που εμφανίζει αρκετές πληροφορίες για τα δρώμενα. Στο δεξί παράθυρο του που ανοίγει προς τα κάτω, μας ενημερώνει για τα qso που γίνονται ανά συχνότητα.

Εδώ αποικονίζεται η αλληλουχία ενός JT65 qso:
Καλεί ο συνάδελφος δίνοντας τα 4 πρώτα στοιχεία του locator του.
Του απαντώ με τα 4 πρώτα στοιχεία του locator μου.
Απαντά με αναφορά λήψης.
Απαντώ με αναφορά λήψης επιβεβαιώνοντας ότι έλαβα το προηγούμενο μήνυμα του.
Επιβεβαιώνει ότι έλαβε το μήνυμα μου.
Τελειώνω την επικοινωνία με χαιρετίσματα.
Τελειώνει την επικοινωνία με ευχές και χαιρετίσματα.
Κάθε εκπομπή αρχίζει το 1ο δευτερόλεπτο και κρατά άλλα 48', επικρατεί σιγή 12 δευτερολέπτων. Η επόμενη αρχίζει με την έναρξη του επόμενου λεπτού της ώρας.

Στην φωτογραφία από το pskreporter παραπάνω, φαίνεται μέχρι που έφθανε το σήμα μου και ποια σήματα άκουγε. Χωρίς κάποια καλή διάδοση (SFI: 134).
Την ίδια στιγμή από το νησί Bouvet ο 3YE/EA2CVO  έκανε εκπομπές σε φωνή. Η οποία βέβαια δεν έφθανε καν στο δέκτη μου, παρότι μικρότερη η απόσταση. Ένα μικρό δείγμα για τα πλεονεκτήματα του JT65 και των ψηφιακών διαμορφώσεων και cw.

Στους 7.169 δεν ακούγεται κάτι, παρά μόνο κάποια γρατζουνίσματα από λίγο ψηλότερα. 
Σε αντίθεση με της εκπομπές σε φωνή (ssb), το JT65 και γενικά οι περισσότερες ψηφιακές διαμορφώσεις και το cw είναι τα απόλυτα εργαλεία για τους λάτρεις του qrp.