2/7/17

Aegean VHF contest 2017

Απόγευμα Κυριακής και ο καύσωνας συνεχίζεται για τρίτη ημέρα. Το θερμόμετρο στην αυλή δείχνει 40 υπό σκιά. ξεκουράζομαι πίνοντας ζεστό τσάι (συνήθεια από την Κωνσταντινούπολη) και σκέφτομαι το σημερινό Aegean VHF contest.





Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το Aegean VHF κάθε χρόνο λαμβάνει χώρα στο πρώτο σ/κ Ιουλίου. Πριν λίγο καιρό πληροφορήθηκα πως φέτος προσωρινά θα γίνει με την υποστήριξη του Μάκη SV1NK και ότι ενδέχεται του χρόνου να γίνουν και κάποιες βελτιώσεις στην όλη οργάνωση. Εύχομαι να πάνε όλα καλά.

Εφέτος ο μεγαλύτερος αντίπαλος ήταν ο... καύσωνας. Χθες Σαββάτο προτίμησα τη θάλασσα και σήμερα θα πηγαίναμε με τον Θανάση SV1IVK στον Υμμητό να το τρέξουμε από εκεί. Όλα άρχισαν με τη φόρτιση της μπαταρίας:


Οι συνθήκες φωτισμού στη φωτογραφία δεν ήταν καλές, λόγω υπερβολικής ζέστης όλα ήταν κλειστά.

Πρωί πρωί Κυριακή φόρτωσα τα πράγματα και ξεκίνησα. φθάνοντας στην είσοδο του δρόμου για το βουνό μια δυσάρεστη έκπληξη μας περίμενε. Ο βαθμός επικινδυνότητας πυρκαιγών είχε ανέβει στο 4, οπότε η πρόσβαση στο βουνό είχε κλείσει. Οπότε τα σχέδια άλλαξαν, πήγαμε στο χώρο έξω από την εκκλησία του Αγ. Ιωάννη του κυνηγού που έχει κάποιο υψόμετρο. Όχι καλό βέβαια αλλά καλύτερο από τα σπίτια μας.






Ο Θανάσης SV1IVK έστησε ένα δίπολο ιδιοκατασκευής για τα 6Μ και ασχολήθηκε με αυτά. Είχε φέρει μαζί και μία από τις "αιρετικές" κεραίες που κατασκευάζει αυτή τη φορά για τα 2Μ αλλά δεν την χρησιμοποίησε. Περισσότερα για αυτές τις κεραίες άλλη φορά ή καλύτερα στο SV-QRP:



Ο υποφαινόμενος εγκατέστησα τη γνωστή κεραία των 7 στοιχείων για τα 2Μ όπως πάντα. Η κεραία αυτή έχει καταπονηθεί και χρειάζεται ένα καλό σέρβις. Για π/δ είχα το FT-857 τροφοδοτούμενο από μία μπαταρία για συναγερμούς, η οποία άντξε τα 5W του π/δ. 


Το μακρινότερο qso ήταν με τον Μιχάλη SV9CVY στην Κρήτη. Για να ακουστώ καλύτερα ανέβασα την ισχύ του π/δ, γεγονός που ζόρισε τη μικρή μπαταρία και πρέπει να επηρεάστικε ακόμη και η φωνή μου. Ο Μιχάλης είναι άριστος χειριστής, με άκουσε και δεν παραπονέθηκε καν για την όποια παραμόρφωση της εκπομπής. Ευχαριστώ Μιχάλη.

Εφέτος σε αντίθεση με άλλες χρονιές τα ηλ. ημερολόγια πρέπει να υποβληθούν με το πρόγραμμα VUSC (οδηγίες για το πρόγραμμα μπορεί να βρει κάποιος στο τεύχος 139 του 59report). Πρόκειται για παλιό όχι πρακτικό πρόγραμμα που με δυσκολία το συμπλήρωσα:





Από τη διάταξη των μενού και με την πρώτη ματιά καταλαβαίνει κάποιος την ηλικία του προγράμματος. Ελπίζω μέσα στις βελτιώσεις του διαγωνισμού, η αλλαγή του προγράμματος να είναι στις πρώτες προτεραιότητες, αν όχι στην πρώτη!