20/8/17

Ανατολικό Αιγαίο και ρ/ε δραστηριότητες

Κάτι καλό γίνεται εκεί στο Αιγαίο από συναδέλφους ρ/ε. Αντί προλόγου παραθέτω το ενημερωτικό τους σημείωμα:


"Ενημερωτικό Δελτίο του « Aegean DX group »
Προς τους Έλληνες Ραδιοερασιτέχνες.

SEQP
Solar Eclipse QSO Party (SEQP) Monday, August 21
By Ham Radio Science Citizen Investigation 



Συνάδελφοι ραδιοερασιτέχνες.
Σας ενημερώνουμε ότι κατά την διάρκεια της ολικής ηλιακής έκλειψης την 21η Αυγούστου πού θα είναι ορατή στις ΗΠΑ με κατεύθυνση Α - ΝΑ έως Β – ΒΔ θα πραγματοποιηθεί καταγραφή της ιονοσφαιρικής δραστηριότητας. Έρευνες θα πραγματοποιηθούν από πολλούς επιστημονικούς φορείς αλλά και από το New Jersey Institute of Technology και το Virginia Tech USA.
Τά δύο παρά πάνω επιστημονικά ιδρύματα ζήτησαν την ευρεία συμμετοχή των ραδιοερασιτεχνών ανά τον κόσμο κατά την διάρκεια της ολικής ηλιακής ‘έκλειψης αλλά και κατά τις ώρες πρίν και μετά την κορύφωση του φαινομένου..
Στο κάλεσμα αυτό πρωταρχικό ρόλο ανέλαβε το Ham Radio Science Citizen Investigation το οποίο προτρέπει εκείνη την ημέρα να ενεργοποιηθούν όσο γίνεται περισσότεροι ραδιοερασιτεχνικοί σταθμοί ανά τον κόσμο.
Επίσης η ARRL με το Special Bulletin 8 ARLX008 ενημερώνει και προτρέπει την συμμετοχή των ραδιοερασιτεχνών στην παρά πάνω δραστηριότητα. Η δραστηριότητα ονομάζεται Solar Eclipse QSO Party (SEQP), και θα διεξαχθεί την 21η Αυγούστου 1400 – 2200 UTC, σε όλες τις ραδιοερασιτεχνικές HF μπάντες από τά 6m έως τά 160m. Από τους διοργανωτές προτείνονται κατευθυνόμενες εκπομπές προς τις ΗΠΑ από άλλες περιοχές. Κύρια σε ψηφιακά modes RTTY, PSK, JTs. Επίσης οι αναφορές από το σύστημα WSPR net θα αξιολογηθούν με ιδιαίτερη προσοχή. Ακόμη είναι επιθυμητή η δραστηριότητα σε CW και PHONE mode. Τρόπος κλήσεων είναι CQ CQ… ή CQ SEQP και η επικοινωνία μεταξύ των σταθμών θα είναι σε μορφή κόντεστ, με ανταλλαγή Call Sign, Signal Report, 6-Character Grid Square. Επιτρέπονται διπλά QSO με τον ίδιο σταθμό ανά μπάντα αρκεί να έχει παρέλθει χρόνος 10 λεπτών μεταξύ των επαφών.
Κατηγορίες Single-operator και Multioperator .
Στο τέλος της δραστηριότητας θα κατατεθούν ηλεκτρονικά logs σε μορφή Cabrillo 3.
Ένα πλήρη οδηγό συμμετοχής θα βρείτε στο http://www.hamsci.org/
Τά στοιχεία πού θα συλλεχθούν θα επεξεργαστούν από επιστήμονες ερευνητές των δύο επιστημονικών ιδρυμάτων και τά αποτελέσματα της έρευνας θα παρουσιαστούν σε διεθνή συνέδρια γεωφυσικής.
Εμείς του Aegean DX group καλούμε όσους Έλληνες ραδιοερασιτέχνες ενδιαφέρονται να συνεισφέρουν στο παρά πάνω πείραμα διάδοσης, να δηλώσουν συμμετοχή και να λάβουν δυναμικά μέρος !..
Από την πλευρά μας σαν Aegean DX group, μετά από επικοινωνία με τον συντονιστή του SEQP, W2NAF Nathaniel, hamsci@hamsci.org (στον οποίον μπορείτε να εκφράσετε κάθε απορία σας), ανταποκριθήκαμε άμεσα στην διοργάνωση αυτή.
Μέλη μας έχουν δηλώσει συμμετοχή (http://www.hamsci.org/seqp-prereg-participants) από το Ανατολικό Αιγαίο στα CW RTTY PSK JT modes όπως επίσης θα ενεργοποιήσουν δύο σταθμούς στο
WSPR beacon net στις μπάντες των 20m & 40m.
73 de «Aegean DX group» © "



Επίσης και ο Larry W2LJ καλεί τους ρ/ε για συμμετοχή:


 Η φωτογραφία είναι από το μπλογκ του.

Εφόσον είμαι στο shack 20M θα δοκιμάσω με FT8.