23/2/19

Κρίμα

Το χόμπι του ραδιοερασιτεχνισμού προυποθέτει συνεχή ενημέρωση και εκπαίδευση, τουλάχιστον στις νέες τεχνικές αλλά και στο γενικό πεδίο που ακολουθεί και αυτό την εξέλιξη. Αν δεν το κάνεις μένεις μετεξεταστέος... Δεν φθάνουν λοιπόν οι 338 ραδιοχώρες στο ημερολόγιο για να διακρίνεσαι.
Αλλά ας πάρουμε τα γεγονότα από την αρχή, χθες βράδυ και ο XX9D οντότητα (ραδιοχώρα) που σπάνια βγαίνει στον αέρα δούλευε FT8 (όχι σε f/h) στα 40Μ και τα σήματα του κατά καιρούς ήταν καλά για το σταθμό εδώ στο shack:


Στο FT8 το γνωρίζουν όλοι οι λάτρεις του και οι καλά πληροφορημένοι εκπέμπεις για 15 περίπου δευτερόλεπτα και ο ανταποκριτής απάντα στα επόμενα 15. Απαράβατη προυπόθεση είναι να εκπέμπει ο ένας σταθμός στα μονά και ο άλλος στα ζυγά τέταρτα του λεπτού. Στην παραπάνω φωτογραφία ο dx σταθμός εκπέμπει στα ζυγά και εμείς τον καλούμε στα μονά. Περισσότερα στο:

Η μελέτη και εφαρμογή του παραπάνω εγχειριδίου είναι προυπόθεση για να βγει κάποιος στον αέρα. Χρήσιμο είναι και το:

Τα qso βρισκόταν σε εξέλιξη οπότε άρχισα να τον καλώ:


ο σταθμός απαντούσε στις κλήσεις συναδέλφων:


Λόγω qsb το JT-Alert ανέλαβε να ειδοποιεί για την εμφάνιση του XX9D:


Στις 19:07:30 άρχισε να καλεί τον dx σταθμό ένας Πολωνικός σταθμός (που αναφέρει στη σελίδα του ότι είναι κάτοχος honor roll) λαθεμένα. Με λίγη προσοχή θα δούμε πως καλεί στα ζυγά τέταρτα του λεπτού δηλαδή την ώρα που καλεί και ο dx σταθμός. Ακόμη δε χειρότερα για όλους εμάς τους άλλους καλεί πάνω στο qrg του XX9D πατώντας τον και έτσι δεν ήταν δυνατή η αποκωδικοποίηση του XX9D από εμάς τους τρίτους που ήμασταν τουλάχιστον Ευρώπη:


Στην παραπάνω φωτο φαίνεται καθαρά ότι ο Πολωνός εκπέμπει στους 2268Hz ταυτόχρονα με τον dx σταθμό. Τον οποίο πατά τελείως. 
Το ίδιο βιολί συνεχίστηκε για ώρα από τον κάτοχο οφιτσίων Πολωνό συνάδελφο, στερώντας μου την ευκαιρία να κάνω ίσως το Μακάο:









Έτσι χάθηκε η ευκαιρία χθες τουλάχιστον από εμένα λόγω των παρεμβολών του Πολωνού συναδέλφου. Του έστειλα κάποιο e-mail κατά τη διάρκεια των εκπομπών του για να σταματήσει αλλά δεν απάντησε. Φαντάζομαι πως σήμερα θα παραπονείται στους φίλους του ότι η διάδοση ήταν χάλια και ο dx σταθμός δεν τον άκουγε.

Το να σέβεσαι τους άλλους είναι θέμα πολιτισμού, ισχύει φυσικά και στο χόμπι μας. Αυτό όσοι όπως ο υποφαινόμενος έχουν μαθητεύσει κοντά στον SV1KU το γνωρίζουν πολύ καλά.
Αλλά ο πολιτισμός για να εμπεδωθεί χρειάζεται κόπους και προσπάθειες (ο πολιτισμός δεν κληρονομείτε, κατακτείται έλεγε ο Μαλρώ).

Ηθικό δίδαγμα: καλές είναι οι τιμητικές διακρίσεις στο χόμπι αλλά για να συνεχίζεις να τις αξίζεις χρειάζεται επιπλέον κόπος.

Δεν είναι μόνο τα λάθη λόγω άγνοιας που γίνονται, χειρότερο είναι κάποιοι να χρησιμοποιούν remote σταθμούς που δεν τους ανήκουν, web sdr, λειτουργία αυτόματη του σταθμού χωρίς επίβλεψη κλπ. Ουσιαστικά σε αυτές τις περιπτώσεις πρόκειται για "κλεψιά" αλλά αυτό επαφίεται σε αυτούς και τους πνευματικούς ή ψυχαναλητές τους. 

Βέβαια στο FT8 ειδικά για τις dxpeditions ο Joe K1JT έχει προσθέσει την δυνατότητα f/h (fox/hound) που λύνει τα παραπάνω προβλήματα αλλά η παρούσα dxpedition αδικαιολόγητα δουλεύει κατά διαστήματα και το απλό FT8.



Για Κωνσταντίνο και λοιπούς coders
Δεν θα ήταν άσχημα αν προσθέτατε κώδικα στο απλό FT8 ώστε να μη καλεί κάποιος συνεχόμενα πολλές επαναλαμβανόμενες φορές διακριτικό που δεν το αποκωδικοποιεί. Μετά πχ από 3 φορές να περνά το σύστημα σε ακρόαση. Η Ευρώπη δεν είναι Αμερική και ακόμη υπάρχει πολύς κόσμος που δεν γνωρίζει καλά τους η/υ και τη φιλοσοφία τους.



remote r/x; τι είναι πάλι αυτό;


εδώ ο dx σταθμός αναφέρει και διακριτικά:



Από την παραπάνω φωτο σημειώνω τον συνάδελφο που τους έκανε με 5W βέβαια από κοντινή απόσταση αλλά η απόπειρα του μετράει.