25/2/19

WAC QRP

Διάφοροι συνάδελφοι όπως ο KT5X έχουν πετύχει να κάνουν το Worked All Continents σε qrp:

Έψαξα το ημερολόγιο αλλά αυτό δεν είναι εύκολο να το ολοκληρώσω τουλάχιστον προς το παρόν:




Τι υπάρχει στον ορίζοντα αυτή τη στιγμή:
T31EU

Αλλά και T2AR και HD8M όλα ATNO για εμάς.



XX9D Macao
Τα σ/κ συνήθως δεν βγαίνω στις συχνότητες μια και γίνεται χαμός, αλλά όλοι οι κανόνες έχουν και τις εξαρέσεις τους πχ όταν τρέχει κάποιο contest που εμφανίζονται ATNO, όταν είναι ενεργό κάποιο ATNO, όταν εμφανίζεται οντότητα που δεν την έχω qrp κλπ. Το Σάββατο βράδυ λοιπόν η πρόβλεψη ήταν ενθαρρυντική για τον XX9D. Σημειωτέον στα 40Μ cw δεν ακουγόταν αλλά στα 30Μ FT8 είχε καλά σήματα:


μετά από λίγη ώρα:


Παρότι το Μακάο ενεργοποιείται συχνά το πρόβλημα είναι να μπορέσεις να τους κάνεις μέσα από τα μεγάλα pile up των σταθμών που προσπαθούν να τους κάνουν σε 5+ συχνότητες και διαφορετικές διαμορφώσεις. Επίσης φέτος η αποστολή είχε αυξημένο τοπικό θόρυβο ιδίως στα 30 - 160Μ όπως λένε

Χάρη όμως στο FT8 που μας έδωσε ο αγαπητός και σεβαστός Taylor οι σταθμοί με συρμάτινες κεραίες και ισχύ του μηχανήματος αυξήσαμε τις πιθανότητες μας. 
Προσωπικά παρότι στο qth υπάρχει η δυνατότητα τοποθέτησης ενός μέτριου ιστού με yagi, σαν αυτούς τους βολικούς τηλεσκοπικούς που κατασκευάζει συνάδελφος, λόγω προσωπικής απόφασης δεν προχώρησα σε κάτι παρόμοιο. Από άποψη παραμένουμε στο qrp με απλές κεραίες επειδή είμαι της γνώμης πως αν η ακτινοβολούμενη ισχύ ξεπεράσει τα 5W αυτό δεν συνάδει με τα θεσπισμένα όρια από την ARRL. Η οποία βέβαια αναφέρει ως όριο τα 5W μη διευκρινίζοντας κάτι παραπάνω. Συνεπώς αναγνωρίζω όλους τους συναδέλφους κατόχους dxcc qrp άσχετα με τα είδη κεραιών που χρησιμοποιούν, απλά εμείς το προσπαθούμε με τα μέσα που ανέφερα.