11/8/16

JT rulez

Κανονικά έπρεπε όλοι να μπορούσαμε να πηγαίνουμε διακοπές. Όσοι μένουν Αθήνα όμως και κυρίως τον Αύγουστο προσπαθούν να το απολαύσουν. Εδώ θα μείνω στα ρ/ε.
Ώρα για JT. Είπαμε λίγοι συνάδελφοι βγαίνουν στο JT65 και ακόμη λιγότεροι στο JT9. Ευκαιρία λοιπόν να ψάξω για κάνα καλό dx.
Χθες στα 20Μ ο T6MH από το Αφγανιστάν μου έδωσε μια νέα οντότητα στο JT65 (τον κυνηγούσα δύο ημέρες). 
Σήμερα η ώρα ήταν για JT9 ο OY1DZ Faroe isl. και ο GJ3YHU Jersey isl. μου έδωσαν από μία νέα οντότητα πάντα σε JT.



O OY1DZ ήταν στα 630Hz αλλά φαίνονται οι σταθμοί που τον καλούσαν μάλλον με ισχύ πάνω από 25W*... (φαίνεται το πλατύ σήμα τους περίπου στο σημείο με το κόκκινο/πράσινο σηματάκι στην πάνω λευκή γραμμή ). Σε αυτή την περίπτωση δεν έχεις να κάνεις πολλά, ούτε υπάρχει νόημα ισχυρά σήματα να εξουδετερώνουν το ένα το άλλο. Τους απέφυγα και με χαμηλή ισχύ τον κάλεσα από άλλη συχνότητα λίγο διαφορετική. Αυτός αποκωδικοποίησε τα σήματα μου και το qso tamam.

* Η ισχύς των 25W θεωρείται qro στο JT και δεν πρέπει να ξεπερνιέται, συνήθως χρησιμοποιούμε πολύ χαμηλότερη (χθες πχ για να κάνω το Αφγανιστάν ανέβασα στα 15-20W. 
Τα σήματα του JT9 έχουν πλάτος 15,6Hz συνεπώς, τα κατακόρυφα σήματα που βλέπουμε στη στήλη των 600Hz στην παραπάνω φωτογραφία σπλατάρουν πολύ. Κανονικά σήματα JT9 είναι αυτά που βλέπουμε στις στήλες των 700, 800 & 1000Hz. Στα 1500Hz πάλι φαίνεται σήμα που σπλατάρει. Δεξιότερα είναι σήματα από άλλες διαμορφώσεις.





Όταν δεις Β. Κορέα ή άλλους πολύ σπάνιους σταθμούς στο cluster, καλύτερα να το ψάξεις πρώτα.




Ο φορτιστής του Lidl πάει καλά


Χρειάζεται περίπου 7 ώρες για πλήρη φόρτιση.



Εικόνες από το ΓΝΑ:



Είτε προστέθηκε πρώτα ο πυροσβεστήρας, είτε οι καρέκλες δεν έχει σημασία. Σημασία έχει τι σκεφτόταν ο τεχνικός.