2/8/15

Windows 10

Εδώ και λίγες ημέρες οι κάτοχοι Win 7 & 8 μπορούν να αναβαθμίσουν το σύστημα τους στα Win 10, δωρεάν ακολουθώντας τις οδηγίες:

Όπως δήλωσε η MS τα Win 10 δεν θα εξελιχθούν πλέον σε άλλη σειρά αλλά απλά θα αναβαθμίζονται.
Πολλοί είναι που έσπευσαν από την πρώτη στιγμή να αναβαθμιστούν. Όπως φαίνεται από τα σχόλια τους στο διαδίκτυο, άλλοι είναι ικανοποιημένοι και άλλοι όχι. Χρησιμοποιώ τα "παράθυρα" από την έκδοση 2 περίπου και παρακολουθώ την εξέλιξη τους. Η πρώτη σταθερή εφαρμογή ήταν η έκδοση 3.11, μετά τα XP και τα Win 7. Κάποιες εκδόσεις όπως 2000, ΝΤ κλπ. δεν τις δοκίμασα καθόλου.
Η μικρή εμπειρία μου με οδηγεί να αναβαθμίσω στα 10 του... χρόνου. Έχουμε δικαίωμα δωρεάν αναβάθμισης ενός χρόνου άλλωστε.
Φαντάζομαι πόσο δύσκολο καλοκαίρι θα περάσουν τα στελέχη της MS, μάλλον θα εργάζονται τώρα για την επόμενη βελτίωση. 
Ειδικά όσοι χρησιμοποιούν συσκευές με σπάνιους οδηγούς (drivers) θα έλεγα να ψάξουν πρώτα την εταιρία της συσκευής τους, να δουν αν έβγαλε νέα έκδοση για τα 10 και έπειτα να αναβαθμίσουν. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για άμεση αναβάθμιση.

Υπάρχουν πάρα πολλές πληροφορίες στο διαδίκτυο, μια από αυτές τις σελίδες που διαβάζω είναι το pcsteps.gr:
Πολλές δε σελίδες όπως η παραπάνω, προσφέρουν δωρεάν οδηγίες και συμβουλές με την πείρα τους.

Όπως αντιλαμβάνομαι τα 7 ή 8 θα ανανεωθούν στην 10 χωρίς να γίνει κάποιο format στο δίσκο. Αυτό έχει τα καλά του αλλά και τα καλά του. Προσωπικά όταν θα έρθει η στιγμή, θα εγκαταστήσω ξανά τα 7 κάνοντας format τον δίσκο. Αυτό θα βοηθήσει κάποιες παθογένειες του συστήματος μου (εφόσον υπάρχουν) να μην περάσουν στην νέα έκδοση. Επιπλέον, θα δημιουργηθεί μία νέα registry που θα είναι καθαρή και δεν θα περιέχει αχρείαστες πληροφορίες όπως πχ από εγκαταστάσεις απεγκαταστάσεις παλιών προγραμμάτων κλπ.

Εννοείται πως πριν την οποιαδήποτε αναβάθμιση χρειάζεται να σιγουρευτούμε ότι
1. Ο η/υ μας είναι έτοιμος για αναβάθμιση στο συγκεκριμένο λειτουργικό.
2. Ο σκληρός δίσκος είναι σε καλή κατάσταση. Πχ τρέχοντας το πρόγραμμα CrystalDiskInfo


Για προγράμματα όπως αυτό (ccleaner κλπ.) κατεβάζω την έκδοση για usb stick. Αυτό βοηθά να το αποσυμπιέζεις απλά σε ένα φάκελλο και να τρέχεις από εκεί. Αντί να εγκαθιστάς την πλήρη έκδοση.