22/8/15

Windows 10

Upgrade or not? Πρόκειται για φιλοσοφικό ερώτημα... Καθημερινά η MS υπενθυμίζει ότι η έκδοση 10 είναι έτοιμη. Είναι όμως έτοιμη και τι θα πει έτοιμη; Κατά την MS είναι έτοιμη για εγκατάσταση από την 29η Ιουλίου. Κατά την δική μου άποψη έτοιμο ένα λειτουργικό σύστημα είναι, όταν θα μπορεί να λειτουργήσει απρόσκοπτα στον υπολογιστή μου. Δηλαδή, να λειτουργήσει με όλα τα προγράμματα που χρησιμοποιώ αλλά και τις συσκευές. Και οι συσκευές χρειάζονται συμβατούς οδηγούς για το νέο λειτουργικό. Η MS μας δίνει την ευχέρεια να κάνουμε κάποιους ελέγχους:

Ανάλογα πόσο σοβαρός είναι κάποιος κατασκευαστής, θα ανταποκριθεί στην συγγραφή νέων οδηγών (driver) ή όχι. Στον η/υ που έχω στο shack συνδέονται κυκλώματα για cat, cw καθώς και το Signalink. Ενίοτε κάποιο κινητό, εκτυπωτής, φωτ. μηχανή κλπ. Πολλοί άλλοι συνάδελφοι ρ/ε συνδέουν ακόμη περισσότερες συσκευές. Συνεπώς, δεν είναι ακόμη ώρα για την έκδοση 10.

Όπως έχει η κατάσταση τα Windows 10 θα εγκατασταθούν βάση της έκδοσης 7 και δεν θα χρειασθεί κλειδί προιόντος. Παρότι διατηρώ αυτό των 7, εάν κάποιος το έχει χάσει μπορεί να το βρεί με την εφαρμογή ProduKey:

Πρόκειται για πολύ απλή εφαρμογή, δεν χρειάζεται ειδική εγκατάσταση και με το πρώτο τρέξιμο θα μας δείξει το κλειδί προιόντος τόσο των Windows όσο και άλλων προγραμμάτων που έχουμε εγκαταστήσει.

Η έκδοση 10 απασχολεί αρκετά πολλούς ρ/ε, στο eham.net αλλά και στα διάφορα φόρουμ μπορούμε να βρούμε σχετικά θέματα πχ:

http://www.eham.net/ehamforum/smf/index.php/topic,104827.0.html



Ο συνάδελφος K3NXU δίνει μερικές πληροφορίες για τα καλώδια προγραμματισμού:
https://hamgear.wordpress.com/2015/08/21/build-your-own-programming-cable/

Για όσους έχουν μηχανήματα Baofeng & Anytone, από τη σελίδα του στο qrz.com παραπέμπει και στην:
http://www.miklor.com/