14/11/15

Εν τω μεταξύ

Κατά την αναμονή της αναβάθμισης στο shack στράφηκα στα ssb. Έγιναν qso στα 15Μ και στα 12. Στα 12 η επαφή στην μεγαλύτερη απόσταση ήταν με τον ZD7FT από το νησί της Αγ. Ελένης στα 6750χλμ. Είναι δυσάρεστο που αξιόλογοι σταθμοί όπως ο περί ου ο λόγος δεν χρησιμοποιούν Lotw αλλά απαιτούν να στείλεις απευθείας κάρτα μαζί με green stamps.

Παράλληλα ασχολήθηκα με την ταξινόμηση των καρτών. Της άπλωσα σε ένα παλιό κρεβάτι.





Οι κάρτες ταξινομήθηκαν βάση του πρώτου ψηφίου του διακριτικού που έχουν επάνω. Από εκεί και πέρα δεν είναι δύσκολο να εντοπίσεις κάποια ή κάποιες όταν χρειασθεί. Ταυτόχρονα, κάνω μία συμφωνία των επιβεβαιωμένων οντοτήτων (στη γλώσσα μας συνηθίζεται να τις αποκαλούμε και "χώρες") που έχω στο Lotw με αυτές του ημερολογίου. Κάτι που είναι αναγκαίο, προκειμένου να γνωρίζω πόσες είναι οι αυτές. Τα διάφορα προγράμματα ημερολογίου (logger) ενίοτε μπορεί να κάνουν κάποια λάθη.

Ταξινομώντας τις κάρτες, θυμάσαι τα παλιά σου qso, τις λεπτομέρειες και συγκινείσαι.

Στην φωτογραφία φαίνονται οι κάρτες που έλαβα από τον αγαπητό Jean-Louis ραδιοακροατή F-16494  αλλά και συνάδελφο με διακριτικό F5MBV. Οι αναφορές του δίνουν χρήσιμες τεχνικές πληροφορίες λήψης. Ακροάζεται πάντα με το αγαπημένο του TS-930S και δίπολο για κεραία.

Μέχρι πριν κάποια χρόνια, κατά τακτά χρονικά διαστήματα τύπωνα ετικέτες από τα qso μου και έστελνα σε όλους κάρτες. Αυτό γινόταν με το πρόγραμμα AdiftoQSL του συναδέλφου SP7DQR

Το AdiftoQSL διάβαζε το αρχείο adif που δημιουργούσα, ένωνε της τυχόν επαφές με τον ίδιο σταθμό και δημιουργούσε ετικέτες σε μορφή word. Από εκεί και πέρα η εκτύπωση ήταν εύκολη.

Πολλές όμως κάρτες όπως αυτές στην παραπάνω φωτογραφία επέστρεφαν πίσω. Κυρίως επειδή οι συνάδελφοι - ημεδαποί και αλλοδαποί - δεν διέθεταν bureau. 
Αυτό με έκανε να αλλάξω γνώμη και πλέον να χρησιμοποιώ το Lotw για ηλεκτρονική επιβεβαίωση επαφών.

To Lotw ηλεκτρονικά βοηθά όποιον θέλει να αποκτήσει βραβεία DXCC. Μία άλλη καλή υπηρεσία επιβεβαίωσης επαφών, είναι το Eqsl:

Μπορεί με το Eqsl να μην συμμετέχεις στα DXCC αλλά βοηθά να επιβεβαιώνεις οντότητες στο ημερολόγιο σου, που αλλιώς δεν θα ήταν εύκολο. Από τη νέα χρονιά το ημερολόγιο μου θα ενημερώνεται και από το Eqsl. 
Νομίζω η προσωπική ευχαρίστηση του ρ/ε είναι να επιβεβαιώνει περισσότερες οντότητες σε περισσότερες συχνότητες και όχι η κατοχή κάποιων βραβείων που προαπαιτούν αποστολή "green stamps" σε συναδέλφους που μερικοί από αυτούς δεν στέλνουν πίσω κάρτες. Αυτοί δε που δεν απαντούν σκοπίμως(;) δεν χρησιμοποιούν Lotw. Ακόμη και αν δεν διαθέτουν στοιχειώδεις γνώσεις χειρισμού η/υ, θα μπορούσαν να ζητήσουν από άλλους συναδέλφους εθελοντική βοήθεια.
Στην ιστοσελίδα μου (στα οριζόντια μενού) υπάρχει σελίδα στην οποία αναφέρω όσους έχω στείλει κάρτα συστημένη και δεν έλαβα ποτέ απάντηση. Κάποιοι δεν απαντούν ούτε στα e-mail που τους στέλνω.