13/2/16

Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου

Παγκόσμια ημέρα ραδιοφώνου σήμερα. Ορίστηκε από την Unesco καθώς στις 13/2/46 λειτούργησε για πρώτη φορά το ραδιόφωνο του ΟΗΕ.



Χθες στο shack  με δείκτες διάδοσης SFI: 113 A: 11 K: 2 ήταν μια καλή ημέρα. Η μικρότερη απόσταση qso ξεπέρασε τα 6000χλμ. Στα 15Μ CW: FM/SP5ES από τη νήσο Μαρτινίκη NA-107 και ο ZP6W Παραγουάη.
Τις τελευταίες ημέρες ο 7P8C βγαίνει από το Λεσόθο στη Ν. Αφρική. Δυνατό το pile up πάνω του και δεν κατάφερα να περάσω, στα 12, 15 & 20Μ cw ή rtty που δοκίμαζα. Χθες, είδα στο cluster να είναι στα 10Μ ssb. Γύρισα πάνω του το vfo και τα σήματα του ήταν καλά.


Πάτησα παρατεταμένα το πλήκτρο split του 756, αυτή η κίνηση ονομάζεται quick split. Βοηθά να περάσει η συχνότητα του πρώτου vfo στο δεύτερο και πλέον η ρόδα οδηγεί το δεύτερο. Αυτό βοηθά να πάμε στην συχνότητα που ακούει ο ανταποκριτής. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο 7P8C άκουγε 5-15KHz πάνω. Ενεργοποίησα και το Dual-Watch για να ακούω και όσους τον καλούν ψάχνοντας στη συχνότητα, αλλά δεν άκουσα τίποτα. Ίσως οι λεγόμενοι big gun σταθμοί (με ενισχυτές και μεγάλες κεραίες) να έλειπαν αυτή τη στιγμή. Με το τρίτο κάλεσμα μου απάντησε και μπήκε στο ημερολόγιο. Έτσι επιβεβαιώθηκε ακόμη μια συχνότητα με την οντότητα Λεσόθο.
Η παραπάνω ευκολία να ακούς δύο συχνότητες, γίνεται ακόμη καλύτερη με άλλα μηχανήματα που έχουν δύο ανεξάρτητους δέκτες. Αυτή η ευκολία σπανίως έχει και αρνητικά αποτελέσματα. Πχ κάποιοι όταν ακούσουν τη συχνότητα που σε καλεί ο dx σταθμός απαντούν στη θέση σου, με αποτέλεσμα αν δεν είναι έμπειρος ο dx χειριστής να απαντήσει σε αυτούς.


Για όσους έχουν Signalink ή ενδιαφέρονται για αυτό, υπάρχει σχετική ομάδα στο Yahoo:


https://groups.yahoo.com/neo/groups/TigertronicsSignaLink/info

Για τη συμμετοχή χρειάζεται πρώτα εγγραφή.