21/5/16

Σ/κ ώρα για backup

Όποιος χρησιμοποιεί η/υ και διατηρεί πληροφορίες σε αρχεία, έχει ανάγκη να τα διαφυλάσσει. Όσοι δεν κρατούν αρχεία ασφαλείας και τους έτυχε κάποια βλάβη δίσκου κλπ. έχουν πικρή εμπειρία.

Στο παρελθόν κάποιες φορές έχασα δίσκους ή αντιμετώπισα βλάβες η/υ αλλά αρχεία δεν έχασα. Ίσως επειδή λόγω επαγγέλματος είχα αντιληφθεί έγκαιρα την σημασία του να διατηρείς σχολαστικότατα αρχεία ασφαλείας.
Ακολουθώ την αρχή διατηρήσεως αρχείων σε πολλά μέσα. Στο shack χρησιμοποιώ το Logger32 στο οποίο καταχωρώ ανελλιπώς όλα τα qso.


Κάτω από το μενού του Logger32 υπάρχουν αρκετά εικονίδια που αντιπροσωπεύουν διάφορες λειτουργίες. Το πρώτο αριστερά μας βοηθά στη δημιουργία αρχείων ασφαλείας. Στη φωτογραφία βλέπουμε πως γίνεται αυτή η διαδικασία. Υπάρχει και η επιλογή Schedoule. Εκεί καθορίζουμε πότε θα γίνεται το backup. Προσωπικά έχω επιλέξει να γίνεται με δύο τρόπους: 1. Με το κλείσιμο του Logger32. 2. Κάθε φορά που τα καταχωρημένα qso φθάνουν τα 10. 

Βέβαια αυτό δεν φθάνει, διότι τα αρχεία ασφαλείας ακόμη βρίσκονται στον ίδιο δίσκο. Συνεπώς πρέπει να μεταφερθούν σε ασφαλέστερα μέσα αποθήκευσης. Έχω φροντίσει ο φάκελλος που βρίσκονται τα αρχεία ασφαλείας να αντιγράφεται αυτόματα στην δωρεάν υπηρεσία Dropbox:

Υπάρχουν και άλλες παρόμοιες δωρεάν υπηρεσίες αποθήκευσης αρχείων. Όλες βέβαια έχουν κάποια όρια μεγέθους που μπορούμε να αποθηκεύσουμε προκειμένου να παραμείνουμε στη δωρεάν προσφορά. Μια παρόμοια υπηρεσία είναι το Drive της Google:
Άπαξ ημερησίως ανεβάζω και εδώ τα αρχεία μου. Αυτό επιτυγχάνεται επειδή ο φάκελλος που βρίσκονται τα αρχεία ασφαλείας μου είναι συγχρονισμένος με τον αντίστοιχο του Drive. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να γίνει μηχανογραφικά αυτό, Έχω επιλέξει να γίνεται με τη βοήθεια του δωρεάν προγράμματος Synckbackfree


Παράλληλα με όλα τα παραπάνω, αντιγράφω τα αρχεία μου κάθε σ/κ περίπου σε 2 παλιούς εξωτερικούς δίσκους που διαθέτω.



Ο VK0EK ενημέρωσε με τις επαφές του το Lotw, αυτό όμως δεν σημαίνει πως αυτή η συγκεκριμένη είδηση πρέπει να δημοσιεύεται στο σημείο των ζωντανών qso στο cluster όπως έκαναν οι δύο συνάδελφοι:


Οι υπηρεσίες cluster διαθέτουν ειδικό τμήμα για αναγγελίες, ειδήσεις κλπ.




Νέο Kenwood φορητό
  
Πρωτοπαρουσιάσθηκε χθες στο Dayton και ακόμη δεν έχει ορισθεί το μοντέλο του. Είναι τρίμπαντο και διαθέτει aprs. Εάν η τιμή του κυμανθεί σε επίπεδα χαμηλότερα του TH-D72 μπορεί να κινηθεί στην αγορά περισσότερο.




Κάποιες τροχαλίες:


Μια σαμπρέλα ποδηλάτου

Μία σαμπρέλα ποδηλάτου καθαρή:

Τι σχέση να έχουν αυτά με το shack;