19/7/18

Μέθοδοι qsl

Στον ενδιαφέροντα ενημερωτικό ιστότοπο DX-world.net γίνεται μια ψηφοφορία για το ποια μέθοδο επιβεβαίωσης προτιμούν οι ρ/ε:


Μέχρι πριν λίγο πολύ λίγοι συνάδελφοι απάντησαν οπότε το δείγμα είναι μακράν του αντιπροσωπευτικού. Θα χρειασθεί να περάσει κάποιο διάστημα και ίσως να μπορούμε να βγάλουμε καλύτερα συμπεράσματα.

Προσωπικά επέλεξα αποκλειστικά το σύστημα LOTW μιας και δεν συλλέγω κάρτες, μέχρι σήμερα όσες ραδιοχώρες περιλαμβάνονται στο ημερολόγιο σταθμού είναι επιβεβαιωμένες στο LOTW. Όσες από αυτές ήρθαν μέσω bureau έχω ενημερώσει ηλεκτρονικά το LOTW ακολουθώντας την ανάλογη διαδικασία. Εκτός από τέσσερις κάρτες που παραμένουν στο shack με τις οποίες το LOTW δεν είναι ενήμερο ακόμη. Περιμένω μπας και προκύψει κάποιο νέο ATNO hi. 


Σε κάθε περίπτωση η αυξανόμενη διείσδυση του LOTW θα μας γλυτώσει από τη διαχείριση εισερχομένων και εξερχομένων καρτών. Παράλληλα θα απελευθερώσει χρόνο στους χιλιάδες συναδέλφους που προσφέρουν παγκοσμίως εθελοντική εργασία στα κατά τόπους bureau. Στα bureau συμπεριλαμβάνεται και το δικό μας της ΕΕΡ που μάλιστα λειτουργεί εξαιρετικά σε σχέση με κάποια άλλα της αλλοδαπής. Υπάρχουν βέβαια και κάποιες χώρες που οι συνάδελφοι εκεί δεν συντηρούν τοπικό bureau δημιουργώντας προβλήματα στους υπολοίπους, αρκετοί μάλιστα από αυτούς δεν ενημερώνουν καν το LOTW τη στιγμή μάλιστα που χρησιμοποιούν πολύπλοκες ψηφιακές διαμορφώσεις άρα γνωρίζουν από χειρισμό η/υ.

LOTW αναλυτικά:
http://www.arrl.org/logbook-of-the-world



DXCC
Τα παραπάνω οδηγούν στα καθιερωμένα βραβεία DXCC της ARRL. Από αυτά και μετά από πολύ σκέψη ενδιαφέρομαι κυρίως για το qrp dxcc. Διότι πρόκειται για βραβείο στο οποίο διαγωνίζονται όσοι διαγωνίζονται με ανώτερη ισχύ τα 5W. Στα άλλα βραβεία υπάρχει μεγάλη ανισοκατανομή ισχύος για πολλούς λόγους. Ο πρώτος είναι ότι οι εθνικές νομοθεσίες κάθε χώρας έχουν διαφορετικά ανώτατα όρια εκπομπής, συνεπώς ο Έλληνας ρ/ε με τα επιτρεπόμενα 500W πως να ανταγωνισθεί άλλον που του επιτρέπονται 1000, 1500 ή 2000+W; Υπάρχουν και άλλα ερωτήματα αλλά αυτά ας απασχολούν όσους συμμετέχουν. Εδώ στο shack προτεραιότητα έχουν τα ενδιαφέροντα qso και όχι τα βραβεία.