8/9/18

Doublet antenna

Το καλοκαίρι συνεχίζεται με κάποιες βροχές αλλά θα συνέλθει ο καιρός. Τον Αύγουστο χαλαρώσαμε από το χόμπι αλλά δεν το αφήσαμε τελείως.

Doublet κεραία
Αντικαταστάθηκε το coupler SV1NL
που συνδεόταν στην ανοικτή γραμμή με balun 4:1 για δοκιμή. Στα 40Μ δεν διαπιστώθηκε κάποια αλλαγή, στα 20Μ όμως το εσωτερικό tuner του 756 ζοριζόταν. Αυτό οφειλόταν στο ότι η κεραία είναι σχεδιασμένη με χαμηλότερη συχνότητα τους 7MHz οπότε στη διπλάσια συχνότητα η αντίσταση της αυξάνεται πολύ. Ακολουθώντας τις συμβουλές του Rick DJ01IP θα αυξηθεί ή θα ελαττωθεί το μήκος της κατά 3μ.
Θα αλλάξει και το μήκος της καθόδου για να διευκολύνει τον συντονισμό:


Στον υπολογισμό θα βοηθήσει ένα dos προγραμματάκι το IMAXGRAF που φαίνεται στην παραπάνω εικόνα. Το πρόγραμμα υπάρχει στην χρήσιμη ιστοσελίδα του W5DXP:
Τρέχει στα Windows με τη βοήθεια του dosbox.



Logger32
Προσπάθησα να δω στο Logger32 πόσες ραδιοχώρες της Ευρώπης έχω συμπληρώσει. Τα στατιστικά του δεν είναι καλά. Κατέβασα το βοηθητικό πρόγραμμα DXCC-4L32f.xls του EA1AUS από το Yahoo group του Hamlogger. Αυτό βοήθησε να βγουν σε excel τα στατιστικά στοιχεία:


Από εκεί και έπειτα ήταν εύκολο με τη βοήθεια του excel να απομονωθούν τα αποτελέσματα ως προς EU:




RK10WA/P 
Έδωσε την ευκαιρία σήμερα στα 40M CW να περάσει ένα νέο νησί, το EU-066 στο ημερολόγιο σταθμού.



Κάρτα από Eqsl:


Παρελήφθει ηλεκτρονικά πρόσφατα, το θέμα είναι πως ευτυχώς στους ηλεκτρονικούς τρόπους επιβεβαίωσης προσφεύγουν όλο και περισσότεροι συνάδελφοι.



Morserino
Περισσότερα:
http://www.morserino.info/

Μπορεί να έχει ενδιαφέρον. Η φωτογραφία που ακολουθεί είναι από τον ιστότοπο τους.