27/9/18

windy.com επίκαιρο

Μόλις το ανακάλυψα, ενδιαφέρον και... επίκαιρο:





9X0Y FT8 only!
Ο γνωστός Silvano I2YSB ενεργοποιεί το 9X0Y από τη Ρουάντα, σε μια καθαρά FT8 δράση (αποκλείονται οι δεινόσαυροι hi) :


Η διάδοση ήταν ευνοική:


Μετά από μία δύο κλήσεις σε FT8 dxpedition mode:







ZD9CW 
O Steve G4EDG σε αντίθεση με τον παραπάνω Ιταλό συνάδελφο δεν βγαίνει σε FT8 ούτε και στα 160Μ. Πρόκειται για πολύ ικανό συνάδελφο που γνωρίζει καλά να χειρίζεται τα μεγάλα pile up. Είπα να τον προσπαθήσω την τελευταία εβδομάδα για να μην ταλαιπωρούμε. Προχθές περνούσε καλά όμως στα 20Μ CW και έκανα κάποιες κλήσεις, με την πίσω πλευρά της κεραίας μου αφού αυτή παραμένει στις 70 μοίρες... ακυβέρνητη. Πήρε το διακριτικό μου αλλά όταν απάντησα συνεχώς καλούσαν πολλοί με αποτέλεσμα να μην ολοκληρωθεί το qso. Απαράδεκτη συμπεριφορά κάποιων να καλούν κατά τη διάρκεια άλλου qso (το bandscope του Icom βοηθά στη διαπίστωση). Φαίνεται ζούμε σε μία κυνική εποχή ενώ είμαι λίγο ρομαντικός.
Χθες περνούσε στα 15Μ καλούτσικα. Σήμερα βγήκε πάλι στα 15Μ CW για λίγο, δεν μπορούσα να διακρίνω το μέγεθος του pile up μιας και δεν τους άκουγα. Δοκίμασα πάλι με την πίσω πλευρά της κεραίας και τα καλά αυτιά του Steve έκαναν τη δουλειά:


Το νησί Tristan da Cunha AF-029 βρίσκεται στη ΝΔ Αφρική, λένε πως πρόκειται για το περισσότερο απομακρυσμένο νησί της γης. Δεν γνωρίζω το locator του αλλά το Logger32 χονδρικά υπολόγισε την απόσταση μας στα 9000χλμ. περίπου. Το συγκεκριμένο qso κάτω από της συνθήκες που έγινε πλησιάζει τραβηγμένα βέβαια την κατηγορία qrp. Επειδή όμως απέχει σημαντικά από το επίπεδο ισχύος που ορίζει η ARRL αλλά και η προσφιλής κοινότητα των qrp'ιστών, καταχωρήθηκε βεβαίως στο ημερολόγιο στην κατηγορία qro(*) με 100W.

Σημ. Η αναγραφή της ισχύος εκπομπής στο ημερολόγιο ρ/ε είναι υποχρεωτική (ΦΕΚ 1969/11 παρ. 17 άρθρου 15). Τα διάφορα προγράμματα ημερολογίου (Logger32 κλπ.) προσφέρουν τη δυνατότητα αυτόματης καταχώρησης ισχύος από προεπιλογή. Πχ 100W ανά συχνότητα σε επικοινωνίες ssb και εφόσον υπάρξει αλλαγή το διορθώνεις κατά την καταχώρηση.