8/9/19

Σ/κ δοκιμών κεραιών

Τα σ/κ μπορεί οι συχνότητες να είναι φορτωμένες με contest ή όπως αυτό που είχε και field day, αλλά για κάποιους ήταν μια ευκαιρία για δοκιμές κεραιών.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Πάντα αναπολώ τις εποχές που συμμετείχα σε /p καταστάσεις στα vhf. Είτε ήταν λόγω συμμετοχής στο Aegean vhf contest ή σε παρόμοια, είτε σε qso party κλπ. Από τότε όπως λένε και οι συγγραφείς πέρασε πολύ νερό κάτω από το γεφύρι και το ενδιαφέρον στη χώρα μας ως προς τις υψηλές συχνότητες ιδίως στα ssb έκανε πολύ μεγάλη βουτιά, περισσότερη και από τη μείωση του ΑΕΠ της χώρας που υπολογίζεται στο συν 25%.

Τώρα έπρεπε να προετοιμαστώ για δοκιμές κεραιών του AQRPNet στα hf κάτι εντελώς διαφορετικό.
Η προετοιμασία άρχισε στο shack:


το οποίο ουσιαστικά είναι ένα γραφείο στο οποίο ακουμπά ο π/δ και ο η/υ. Αφού μαζί θα έπαιρνα το FT-857 ώρα να αλλάξουν το καλώδιο σύνδεσης του Signalink με τον π/δ, καθώς και η εσωτερική συνδεσμολογία που γίνεται με έτοιμα jumper αντί με τον πατροπαράδοτο τρόπο των λεπτών καλωδίων:




παραδοσιακά ακολουθεί και έλεγχος με πολύμετρο για να διαπιστωθούν αν οι συνδέσεις συμφωνούν με το εγχειρίδιο. Όλες οι πληροφορίες βρίσκονται στην σελίδα της εταιρίας:


Ο έλεγχος είναι απαραίτητος αφού το υπάρχον Signalink είναι από την εποχή που δεν υπήρχαν τα συγκεκριμένα έτοιμα jumper οπότε δεν φέρει ένδειξη για την τοποθέτηση αυτών.
Κυριακή πρωί φορτώνοντας όλα τα χρειώδη π/δ, διάφορες κεραίες, καθόδους κλπ. κατευθύνθηκα στο σημείο που από χθες είχαν εκδράμει οι συνάδελφοι SV1BHF, SV1ONW και SV1IVK. Ο χώρος ήταν άνετος για να στήσεις κεραίες και καλός για διαμονή. Οι δε κεραίες που ήδη είχαν στήσει ήταν περισσότερες από εμάς:
Ο Θανάσης είχε στήσει μία διπλωμένη λ/2 κεραία για τα 20Μ (folded dipole), τροφοδοτούμενη από συγκεκριμένο σημείο ώστε να μην χρειάζεται μετασχηματιστής προσαρμογής:






Για να τη δοκιμάσω έκανα κάποια FT8 qso με αυτή και οι λίγοι συνάδελφοι που κάλεσα απάντησαν αμέσως στην πρώτη κλήση μου ή στα cq μου με το πρώτο:


Η κίνηση στα 20Μ ήταν μεγάλη και η κάθετη οθόνη (udp bandmap) του Logger32 άρχισε να ενημερώνεται αυτόματα με τους σταθμούς που αποκωδικοποιούσε το WSJT-X:


Ομοίως και τα qso που καταχωρούνταν στο wsjt-x αυτόματα καταχωρούνταν στο Logger32 μέσω της σύνδεσης udp. Σημειώνω ότι μετά από δεκαετίες κυκλοφορίας του Logger32 είναι η πρώτη φορά που ο δημιουργός του επιτρέπει σε άλλο πρόγραμμα να ενημερώνει απευθείας την database. Άλλη μια παράπλευρη καινοτομία που έγινε χάρη στο wsjt-x. O tempora o mores ή και ο μάστορας (Bob) την φοβέρα του θέλει hi.

Οι Νίκος και Κώστας είχαν τοποθετήσει διάφορες κεραίες:

Ένα μονόπολο για τις χαμηλές:


Ο Νίκος SV1BHF όπως θα το περιμέναμε είχε φέρει και την μαγνητική λούπα του:






την οποία συντόνιζε σε διάφορες συχνότητες σχεδόν... ξαπλωτός και με φανερή άνεση:


Ενώ ο έτερος Νίκος SV1ONW και αυτός με άνεση κινούνταν σε διάφορες συχνότητες πότε με μία end-fed, πότε με μία κάθετη (θιασώτης συρμάτινων κεραιών γαρ):










Στο τέλος κλείδωσε το χώρο και αποχωρήσαμε άπαντες ευχαριστημένοι:


Ευχαριστούμε τους ιδιοκτήτες για την παραχώρηση του χώρου τους ήμαστε υποχρεωμένοι.