25/9/14

Magic band ή madara band;

Νομίζω ότι τα 6μ. αποτελούν μια πονεμένη ιστορία για τον ρ/ε στη χώρα μας.
Αλλά ας πάμε αρκετά χρόνια πριν. Που είχα λάβει την 1η άδεια μου (SW) σύμφωνα με την Υπ. Απόφαση ΟΙΚ. 68000/763 του 2002. Η απόφαση αυτή για πρώτη φορά ολοκληρωτικά είχε καλύψει ότι αφορούσε τον ραδιοερασιτεχνισμό στη χώρα.
Είχε κάποιες αδυναμίες βεβαίως (είτε κατόπιν εισηγήσεων ανθρώπων που δεν διέπονται από καθαρή ρ/ε κουλτούρα, είτε από άγνοια, είτε από άλλους λόγους περισσότερα δεν γνωρίζω).
Μια από τις αδυναμίες ήταν η απαίτηση, η θεωρητική ύλη εξετάσεων ΚΑΙ στις 2 κατηγορίες να είναι ακριβώς η ίδια. Όπως και οι υποχρεώσεις που ορίζονταν από το νόμο, ήταν ακριβώς οι ίδιες για όλες τις κατηγορίες.
Αυτό αποτελούσε δική μας παραδοξότητα και δεν υπήρχε διεθνώς κάποιο αντίστοιχο παράδειγμα εφαρμογής. Ίσως εξυπηρετούσε κάποιες καταστάσεις άσχετες πάλι με το ρ/ε πνεύμα, περισσότερα δεν γνωρίζω.

 Επιπλέον, η κατηγορία SW είχε πολύ περιορισμένα δικαιώματα στην άσκηση της λειτουργίας ραδιοερασιτέχνη. Ένα από αυτά ήταν η πρόσβαση μόνο στις υψηλές συχνότητες (vhf και άνω) ούτε καν στα 6μ!
Δηλαδή τα 6Μ βάση μιας παράλογης λογικής εξομοιώθηκαν για  την κατηγορία SW με τα βραχέα. Με αποτέλεσμα όλες αυτές οι ενέργειες να καθιστούν τη συχνότητα των 6μ. σχεδόν σε few men show.

Πρόσφατα σε συζητήσεις που γίνονταν με συναδέλφους που συμμετέχουν σε μεγάλους διαγωνισμούς όπως το Aegean VHF Contest, είχα αναφέρει με της λίγες γνώσεις μου ότι μπορεί να ήταν νόμιμη η εκπομπή εκεί με διαμόρφωση FM βάση του καθεστώτος που ίσχυε μέχρι φέτος τον Ιούλιο.

Τον Ιούλιο κυκλοφόρησε, σχετική εγκύκλιος του Υπουργείου (αρ. Πρωτ. 24401/749/φ 317 Α). Είναι καλό και υποχρεωτικό, να την διαβάσουμε προσεκτικά, και να συμμορφωθούμε με αυτήν.
Μπορείτε να τη δείτε στη σελίδα του Υπουργείου:

παρατίθεται ένα μικρό αλλά ενδιαφέρον απόσπασμα:
«Γ. Σχετικά με την χρήση ζωνών συχνοτήτων στις υποζώνες των 50-52 MHz, 70-70,25 MHz και 5250-5450 kHz
1. Στον πίνακα του άρθρου 21 της ΥΑ38200/1136/2011 όπως αυτή τροποποιήθηκε (σχετική γ), στη σχετική σημείωση προβλέπεται: « Μετά από τη σύμφωνη γνώμη του ΓΕΕΘΑ, οι υποζώνες 50−52 MHz και 70,00–70,25 MHz, είναι δυνατόν να χρησιμοποιούνται από ραδιοερασιτεχνικούς σταθμούς ασυρμάτου, σε δευτερεύουσα βάση, για πειραματικές δραστηριότητες» το ίδιο αναφέρεται στην (δ) σχετική στην υποσημείωση Ε16 του ΕΚΚΖΣ .

Επιπλέον με τα (ε) σχετικά έγγραφα του το ΓΕΕΘΑ διευκρίνισε ορισμένες σχετικές λεπτομέρειες εφαρμογής και συνεπώς οι ανωτέρω ζώνες δύνανται να χρησιμοποιούνται από την Ερασιτεχνική Υπηρεσία, αποκλειστικά υπό τις παρακάτω προϋποθέσεις (αθροιστικά):
1.1. Σε μεμονωμένες περιπτώσεις που αφορούν στη διεξαγωγή πειραμάτων -ερευνητικών δραστηριοτήτων και μόνο.
1.2. Σε καθεστώς Δευτερεύουσας Βάσης.
1.3. Κατόπιν σύμφωνης γνώμης του ΓΕΕΘΑ.
1.4. Η χρήση διαμόρφωσης FM επιτρέπεται μόνο στην υποζώνη 50,500 - 52,00 MHz.
1.5 Ανά πάσα στιγμή και εφόσον αυτό κρίνεται απαραίτητο, το ΓΕΕΘΑ μπορεί να ζητήσει τη διακοπή των σταθμών που λειτουργούν βάσει των ανωτέρω.
2. Σύμφωνα με τον ΕΚΚΖΣ, η ζώνη συχνοτήτων 5250 -5450 kHz έχει κατανεμηθεί αποκλειστικά σε πρωτεύουσα βάση στη Σταθερή και Κινητή (εκτός αεροναυτικής) υπηρεσία και δεν επιτρέπεται εντός αυτής η λειτουργία της Ερασιτεχνικής Υπηρεσίας.»

Όπως επιβεβαιώθηκε και με την εγκύκλιο, η χρήση FM είναι εφικτή στα 6μ. σύμφωνα και με τη δική μου άποψη.
Διατηρώ κάποια ερωτηματικά για την ερμηνεία της εγκυκλίου, αλλά αυτό δεν είναι του παρόντος. Μήπως είναι καλύτερα κάποιες φορές να μην ρωτάμε;