8/12/14

LOTW & DXCC (award ή endorsement)

Το Lotw της ARRL λειτουργεί εδώ και αρκετά χρόνια και μέσα σε αυτό το διάστημα έχει εξελιχθεί αρκετά αλλά ακόμη έχει κάποιο δρόμο να διανύσει για να εκσυγχρονισθεί.
Μία από της απορίες μου ήταν να βρω σαφή περιγραφή με παραδείγματα κλπ. για τυς όρους award & endorsement. Κάτι που δεν είχα καταφέρει να ξεχωρίσω μέχρι πρότινος από της περιγραφές στην σελίδα της ARRL.
Κατανόησα τη διαφορά μετά από συζήτηση με τον συνάδελφο SV2FWV στα γραφεία της ΕΕΡ. Award λοιπόν είναι το πρώτο βραβείο που λαμβάνει κάποιος (έρχεται τυπωμένο σε χαρτόνι και μπορεί να μπει σε κάδρο κλπ.) Από εκεί και πέρα, όποιο άλλο βραβείο λάβεις έρχεται σε μορφή ετικέττας (sticker) που μπορεί να κοληθεί επάνω στο αρχικό βραβείο και καλείται endorsement.

Αρχικά είχα λάβει το πρώτο DXCC με 100+ χώρες το 2008. Τώρα έκανα αίτηση (με χρέωση πιστωτικής κάρτας) - endorsement και συμπλήρωσα της 200 χώρες. Βρίσκομαι σε αναμονή παραλαβής της ετικέττας που θα το επιβεβαιώσει.

Η κατάσταση αποτυπώνεται και στο λογαριασμό μου. Όπως φαίνεται μετά την παραλαβή της αιτήσεως, οι χώρες που βρίσκονταν στη στήλη New lotw qsls ενσωματώθηκαν στην 4η στήλη dxcc awarded.
Στην 1η στήλη φαίνεται ένα qso του VP2V/SP2FUD Virgin isl. που το ανέβασε στο Lotw μετά την αίτηση μου. Αυτό καθώς και όσα άλλα ανεβούν μελλοντικά, θα χρειασθεί νέα αίτηση (endorsement) για να θεωρηθούν εκχωρημένα βραβεία (awarded). 

Μετά το μεσημεριανό φαγητό είδα της συχνότητες να είναι σε καλή κατάσταση. Προστέθηκε ο CO8LY 10M digi και ο KC4TVZ 10M ssb στο ημερολόγειο σταθμού.
Από τη σελίδα του KC4TVZ στο qrz.com

 Κάποιοι ελάχιστοι ευτυχώς σπλάταραν στη συχνότητα.