29/2/16

Ραδιοτηλεπικοινωνίες

Στο shack τελευταία δεν βρίσκομαι συχνά, ούτε έχω πολύ χρόνο στη διάθεση μου. Γίνονται κάποια qso κυρίως CW και JT. Το qso με την μεγαλύτερη απόσταση ήταν αυτό με τον CT4KG στα 15Μ psk31.

Τώρα που περιεργάζομαι τον νέο μικρό δέκτη της SilverCrest, ήρθαν και οι "Ραδιοτηλεπικοινωνίες" μέσω ΕΛΤΑ.

Πρόκειται για το γνωστό περιοδικό του χώρου των ραδιοερασιτεχνών. Πρόκειται για το μοναδικό έντυπο περιοδικό του χώρου και εκδίδεται από ιδιωτική πρωτοβουλία. Εκδότητς του είναι ο συνάδελφος ρ/ε Νίκος Κασίμης SV0CV.
Όπως είπα ενώ περιεργαζόμουν τον μικρούλη SiverCrest, στις "Ραδιοτηλεπικοινωνίες" διάβαζα μια παρουσία ση για τον νέο δέκτη της AOR AR-DV1



Δύο τελείως διαφορετικοί δέκτες βέβαια. Ο AR-DV1 έχει καλές κριτικές και καλύπτει πρόσθετα και πολλές ψηφιακές διαμορφώσεις dnr, d-star κλπ. Τις οποίες αναγνωρίζει αυτόματα. Για το d-star μάλλον συμφωνώ με την παλιά άποψη των Γάλλων συναδέλφων και δεν το θεωρώ ραδιοερασιτεχνικό. Θα είμαι από τους εξαιρετικά λίγους που έχουν αυτή την άποψη αλλά, ρ/ε και χρέωση του κώδικα ambe δεν συμβαδίζουν Η εξέλιξη άλλωστε δικαιώνει αυτή την άποψη. Ούτε το dmr ούτε το cfusion χρεώνουν κάτι για να τα λειτουργήσεις.

Υπάρχουν και άλλα ενδιαφέροντα θέματα, όπως κατασκευή τροφοδοτικού, τηλεχειριζόμενος διακόπτης κεραίας (θα περιμένω να δημοσιεύσουν και έναν με τα γνωστά ρελαί) κ.α. Υπάρχει και άρθρο εκτός ρ/ε ενδιαφέροντος για το bitcoin αλλά δεν μου κίνησε το ενδιαφέρον.