Όπως κάθε χρόνο έτσι και εφέτος πλησιάζει η ημερομηνία διεξαγωγής του Aegean VHF Contest 2016. Το οποίο επαναλαμβάνεται ετησίως κάθε πρώτο σ/κ του Ιουλίου.
Πρόκειται για δικό μας contest που εδώ και χρόνια έχει ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας μας.
Η διάρκεια του είναι μεγάλη, κρατά δύο ολόκληρα εικοσιτετράωρα με δύο υποχρεωτικά εξάωρα διαλείματα. Ως εκ τούτου δεν ακολουθεί τα χρονικά όρια άλλων αντίστοιχων vhf διαγωνισμών που τρέχουν παράλληλα πχ CQ World-Wide VHF Contest.
Όπως η πλειονότητα των contest, έτσι και το Aegean απαιτεί να σημειώνουμε τον αύξοντα αριθμό των επαφών και το locator. Όποιος θέλει να συμμετάσχει είναι απαραίτητο να διαβάσει και να κατανοήσει τους όρους του διαγωνισμού. Η αρίθμηση των επαφών δεν είναι μεγάλο πρόβλημα, αντίθετα εκείνο που πρέπει να προσέξουμε είναι να μην καταχωρήσουμε δεύτερη επαφή με τον ίδιο σταθμό στη συγκεκριμένη συχνότητα και διαμόρφωση.
Το Logger32 που χρησιμοποιώ ως ημερολόγιο, δεν έχει επιλογές παρόμοιων ελέγχων. Μπορεί όμως να δώσει άνετα την αύξουσα αρίθμηση με τους κατάλληλους χειρισμούς. Επιπλέον, μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει ένα εξωτερικό βοηθητικό πρόγραμμα, το Dupecheck που έγραψε ο JA1NLX:
Ας δούμε πρώτα πως αντιμετωπίζονται τα contest με το Logger32:
Εδώ φαίνεται η αρχική οθόνη όπως την έχω διαμορφώσει.
Όταν πρόκειται για contest αρχικά μεγεθύνω τα παράθυρα LogbookEntry το οποίο ενημερώνουμε με την κατάλληλη συχνότητα και διαμόρφωση που θα εργασθούμε καθώς και το παράθυρο Previous QSO:
παράλληλα όπως φαίνεται στην παραπάνω εικόνα, ενεργοποιώ την αρίθμηση των επαφών, με την επιλογή Serial Setup.
βλέπουμε ότι ήδη στο πεδίο STX είναι έτοιμος ο πρώτος αριθμός που θα δώσουμε στον ανταποκριτή μας και είναι ο 001.
Στο πεδίο SRX θα καταχωρήσουμε τον α/απου θα μας δώσει ο ανταποκριτής.
Μόλις καταχωρήσω το διακριτικό του ανταποκριτή, στο παράδειγμα μας το SV1QT βλέπω στο παράθυρο Previous QSO αν έχω κάνει επαφή μαζί του στην ίδια συχνότητα και διαμόρφωση.
Εάν καταχωρήσω κάποιο διακριτικό για πρώτη φορά, το παράθυρο Previous QSO παραμένει κενό, οπότε προχωρώ στο συγκεκριμένο qso.
Προσωπικά στο shack χρησιμοποιώ σχεδόν πάντα το Dupecheck
Το Dupecheck είναι ένα απλό βηθητικόπρόγραμμα και δεν έχει τη δυνατότητα να επεξεργασθεί την database του Logger32 (όπως και πολλά άλλα βηθητικά προγράμματα). Συνεπώς για να λειτουργήσει πρέπει να δημιουργήσουμε ένα αρχείο με τα δεδομένα που θέλουμε. Υπάρχουν ιδηγίες στο Help βέβαια.
Επειδή πρόκειται για νέο διαγωνισμό, το πρώτο αρχείο θα είναι κενό αλλά έχει μεγάλη σημασία να το ενημερώνουμε συνεχώς προς ποφυγή λαθών!
Εδώ του ορίζω το είδος του ελέγχου που πρέπει να κάνει. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, να ελέγχει τον συνδυασμό διακριτικού, συχνότητας και διαμορφώσεως.
Στο παραπάνω παράδειγμα είμαι έτοιμος να καταχωρήσω επαφές στα 2Μ SSB. Καταχωρόντας το διακριτικό SV1OJ το Dupecheck παραμένει πράσινο και με την ένδειξη New με αφήνει να προχωρήσω. Παρότι όπως φαίνεται στο δίπλα παράθυρο, το αρχείο μου περιέχει qso με τον SV1OJ, το Dupecheck αντιλαμβάνεταιπως με αυτό τον σταθμό δεν έχω qso στα 2Μ SSB.
Ενώ εάν προσπαθήσω να καταχωρήσω επαφή με τον SV1OJ στα 10M SSB
το Dupecheck θα κοκκινήσει και θα μου υπενθυμίσει πως αντίστοιχη επαφή που πληροί τα κριτήρια, υπάρχει ήδη στο ημερολόγιο μου.
Αυτός είναι ο τρόπος που χειρίζομαι τους ελάχιστους διαγωνισμούς μέσα από το Logger32.
Εάν κάποιος λαμβάνει συχνά μέρος σε διαγωνισμούς και κάνει αρκετές επαφές, θα χρειασθεί να χρησιμοποιεί ημερολόγιαο γραμμένο ειδικά για διαγωνισμούς. Στην πλειοψηφία τους οι δραστήριοι contesters ήδη έχουν επιλέξει κάποιο πρόγραμμα ημερολογιου, το παρόν δημοσίευμα δεν αναφέρεται σε αυτούς. Ένα καλό πρόγραμμα που το έχωδοκιμάσει ελάχιστα όμως, είναι το N1MM:
Το N1MM έχει έτοιμες λειτουργίες για πολλά από τα γνωστά contest, ενώ μας αφήνει να δημιουργήσουμε κανόνες για νέα contest που δεν τα περιλαμβάνει. Θα χρειασθεί κάποια μελέτη για αυτό βέβαια.