4/10/16

Lotw και ημερολόγιο

Συχνά ο ρ/ε χρειάζεται να ελέγχει και να συμφωνεί το ημερολόγιο του, στη χώρα μας η τήρηση ημερολογίου σταθμού είναι υποχρεωτική. Αλλά υπάρχουν και άλλοι λόγοι ένας από τους κυριότερους αφορά τον ρ/ε που  ενδιαφέρεται και παρακολουθεί την κατάσταση με τις νέες οντότητες (ραδιοχώρες) που κάνει.

Σε προηγούμενη δημοσίευση αναφέρθηκα στη συμφωνία των επιβεβαιωμένων οντοτήτων μεταξύ Lotw και του ημερολογίου που τηρώ (Logger32). Συνεχίζω:



Αφού στο Lotw υπάρχουν επιβεβαιωμένες 231 να δω πως φθάνουμε στις 248 του ημερολογίου.
Έχω σε ένα φάκελλο 18 κάρτες για επιβεβαίωση από τον SV1JG που είναι ο διαπιστευμένος από την ARRL card checker της χώρας μας.




Από της 18 αυτές κάρτες αφαιρώ τον DU1/A61DJ επειδή εν τω μεταξύ ανέβασε αρχείο στο Lotw. Άρα 18-1=17 και 231+17=248.

Εφόσον η συμφωνία Lotw - ημερολογίου έγινε, σειρά τώρα η συμφωνία των οντοτήτων για τις οποίες δεν έλαβα ακόμη κάρτα βάσει του ημερολογίου μου:

Αυτές είναι 7 (255-248).

Της έψαξα λοιπόν αναλυτικά και αυτές ανά οντότητα (ραδιοχώρα) είναι: A5A, J5NAR - J52HF, PY0NY, S92RI - S9BK, TI4ADS - TI8II, V85DX - V85TL, HT5T σύνολο 7. Συνεπώς όλα συμφωνούν.



Μπορεί σε κάποιον να φαίνεται λίγο υπερβολική αυτή η σπουδή συμφωνίας αλλά, λόγω του επαγγέλματος μου πάντα φροντίζω τα διάφορα σχετικά μεταξύ τους αρχεία να συμφωνούν. Αυτό σήμερα με την χρήση η/υ μπορεί να είναι εύκολο αλλά, οι λογιστές στην προ η/υ εποχές δυσκολεύονταν πολύ για να συμφωνούν τα βιβλία και τις καταστάσεις τους. Η εμφάνιση προγραμμάτων χειρισμού λογιστικών φύλλων τύπου σημερινού excel τη δεκαετία του 80, ήταν σωτήρια για τους λογιστές και όχι μόνο. Από τότε πάρα πολλοί άνθρωποι καταφεύγουν σε παρόμοια προγράμματα.

Το πρώτο λογιστικό φύλλο ήταν το Visicalc https://en.wikipedia.org/wiki/VisiCalc αλλά στη χώρα μας εμφανίσθηκε ο αντικαταστάτης του το Lotus 1-2-3 https://en.wikipedia.org/wiki/Lotus_1-2-3 το οποίο δέχθηκε ανταγωνισμό και αυτό κατόπιν, από άλλα αντίστοιχα προιόντα. 

Σήμερα κυριαρχούν το Excel στον κόσμο των Windows αλλά και το Libre Office στα Windows και στο Linux. Φυσικά υπάρχουν και πολλά άλλα αντίστοιχα προγράμματα.

Το Logger32 δεν διαθέτει πολύ καλές επιλογές αναφορών για να ψάξεις το ημερολόγιο σου. Ενώ το Lotw θα έλεγα δεν διαθέτει καθόλου. Από λειτουργικής άποψης είναι στις αρχές της δεκαετίας του 80.
Την πρώτη φορά που αναγκάστηκα να συμφωνήσω τα δύο αρχεία, κυκλοφορύσαν ήδη για πολλά χρόνια προγράμματα όπως τα excel, calc κλπ. Πήρα τα 2 αρχεία σε αυτή τη μορφή και με τη βοήθεια της συνάρτησης Vlookup https://support.office.com/el-gr/article/%CE%A3%CF%85%CE%BD%CE%AC%CF%81%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7-VLOOKUP-0bbc8083-26fe-4963-8ab8-93a18ad188a1 κατάφερα να συγκρίνω τα δύο αρχεία που περιείχαν χιλιάδες εγγραφές σχετικά εύκολα.