31/3/17

Excelοδουλειές

Ο Νίκος SV1BHF χρησιμοποιεί την σουίτα προγραμμάτων Dxlabsuit, δεν πρόκειται για απλό ημερολόγιο log αλλά περιέχει και αρκετά άλλα προγράμματα που κάνουν τη ζωή του ρ/ε ευκολότερη. Στο shack  χρησιμοποιώ το Logger32 εδώ και χρόνια, το γνωρίζω αρκετά και είμαι ευχαριστημένος. Οι αδυναμίες του κατά τη γνώμη μου είναι στα στατιστικά στοιχεία αλλά και στην όλη σχεδίαση του. Πρόκειται για παλιό πρόγραμμα δημιουργημένο στην προ Windows εποχή που δεν κατάφερε ακόμη να αλλάξει και να εναρμονισθεί με τη φιλοσοφία λειτουργίας των Windows.
ο Νίκος είναι ευχαριστημένος με τα καλούδια του  Dxlabsuit και μας κυττά συγκαταβατικά όταν διαπιστώνει πως ζοριζόμαστε με το Logger32 να κάνουμε κάποιες λειτουργίες που εκείνος της κάνει πολύ ευκολότερα. Μέχρι πρότινος δεν μπορούσα να δοκιμάσω το πρόγραμμα αυτό λόγω ασυμβατότητας με την οθόνη του παλιού μου η/υ.
Χθες πήγα στη σελίδα http://www.dxlabsuite.com/


και κατέβασα το ημερολόγιο (DXkeeper) του προγράμματος, μετά έκανα εισαγωγή του ημερολογίου μου σε μορφή adif. Τι ήθελα και το έκανα αμέσως προέκυχαν προβλήματα, το DXkeeper πραγματοποίησε έλεγχο κατά την εισαγωγή και μου έβγαλε κάποιες δεκάδες λάθη. Τα κυριότερα εξ αυτών ήταν κάποια qso που είχαν αναντιστοιχία μεταξή της μπάντας και της καταχωρημένης συχνότητας. Πχ η μπάντα αφορούσε τα 10Μ ενώ στο πεδίο συχνότητα ήταν καταχωρημένη κάποια άλλη που ανήκει σε έτερη μπάντα. Μέχρι τώρα το Logger32 παρότι κάνω εισαγωγές αρχείων δεν ελέγχει αυτά τα πεδία. Ούτε και το Lotw κάνει κάτι παρόμοι επειδή όπως διαπίστωσα υπήρχαν επιβεβαιωμένες επαφές εκεί με τη σωστή μπάντα αλλά όχι σωστή συχνότητα. Συνεπώς η συχνότητα παρότι εμφανίζεται στο Lotw δεν ελέγχεται και υπερισχίουν οι μπάντες.
Παρακάτω βλέπουμε ένα επιβεβαιωμένο qso στο Lotw με Γερμα νό συνάδελφο (όταν στη στήλη qsl εμφανίζεται η χώρα το qso έχει επιβεβαιωθεί):




Μάλιστα, ενώ πραγματοποιήθηκε το 2008 επιβεβαιώθηκε προφανώς από τον συνάδελφο όταν ανέβασε το αρχείο του το 2015.



Calc
Επομένως δημιουργήθηκε νέα εργασία για το shack. Πως να ψάξω μέσα σε χιλιάδες επαφές αυτές που έχουν πρόβλημα; Μάλλον πρέπει να προσφύγω σε εργαλεία που γνωρίζω καλύτερα τουλάχιστον από το Dxlabsuit και ένα από αυτά είναι το LibreOffice Calc (Excel) χρησιμοποιώντας το αρχείο που έχει φτιάξει ο συνάδελφος http://dl1hw.darc.de/adif_en.html
Έκανα εισαγωγή του adif στο Calc και προσέτρεξα στη βοήθεια της συνάρτησης FIND η σύνταξη της οποίας φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία.

 
Οι εγγραφές που είναι σωστές φέρουν τον δείκτη 1, οι άλλες κάποιο πρόβλημα αναντιστοιχίας έχουν. Το ζητούμενο τώρα είναι να συγκεντρωθούν όλες οι προβληματικές σε ένα πίνακα και να γίνει ο απαραίτητος έλεγχος και οι διορθώσεις. Δουλειά δεν είχαμε και δουλειά βρήκαμε.