24/10/17

3C0L νεκρανάσταση

Το πρόγραμμα του 3C0L έληγε την Κυριακή 22/10/17. Κάτι ήξεραν όμως όταν έγραφαν πως θα φύγουν στις 23 αν... έρθει το αεροπλάνο. Σήμερα 24 και βρίσκονται ακόμη στον αέρα:


και εχθές συνεχώς ήταν στον αέρα ενώ δεν έληψαν στο cluster κακεντρεχή σχόλια για διάφορα, για τις επαναλαμβανόμενες βλάβες των Κ3 κ.ο.κ.:




Οι χειριστές της παραπάνω αποστολής δουλεύουν ανορθόδοξα. Πχ σε αντίθεση με τη συνήθεια από άλλες αποστολές όταν ανεβαίνει το pile up δεν το ακολουθούν αλλά ακούν τυχαία πάνω κάτω, κάνοντας πολύ δύσκολο να τους ανακαλύψεις. Καλούν πχ τον αριθμό 1 και σε 2 λεπτά τον επόμενο στον οποίο παραμένουν πολύ περισσότερο κτλ.
Έχοντας ακούσει από τον Κλεάνθη για τον τρόπο τους, κινήθηκα τυχαία στις συχνότητες που ακούν αλλά μάταια μέχρι χθες. Χθες βγήκαν στα 12Μ CW, εκεί λίγοι συνάδελφοι έχουν συντονισμένες κεραίες και ευτυχώς κάποια από τα παλιά linear δεν λειτουργούν εκεί. Άρχισα κάθε 2-3 qso να μεταβάλλω συχνότητα εκπομπής. Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα ευτυχώς ακούστηκα - ουφ! Μένει βέβαια να διαπιστωθεί και στο ημερολόγιο τους.
Στην φωτογραφία φαίνεται ο χαμός που γινόταν 1KHz παραπάνω από τους 24904 που ήταν ο 3C0L:


Αλλά ευτυχώς υπάρχουν φίλτρα τόσο στο Icom IC-756 όσο και στο CW Skimmer.



SV-QRP Marathon
Ο Μαραθώνιος συνεχίζεται με ένταση και αρκετές συμμετοχές ακόμη και εκτός Ελλάδος. Στα συν του Μαραθωνίου η διοργάνωση του από την επιτυχημένη ομάδα Aegean DX group. Που όλες οι διοργανώσεις τους στέφονται από επιτυχίες. Πλην μόνο το περασμένο καλοκαίρι που το Aegean VHF Contest το έτρεξε ο Μάκης SV1NK με μία ομάδα, μέχρι να αποφασίσουν για το μέλλον του. Σήμερα έχουμε φθινόπωρο και περιμένω να μάθω τι αποφάσισαν για το vhf contest. Πιστεύω η ομάδα χρειάζεται να συνεχίσει να τρέχει τον διαγωνισμό, αντί να τον αναθέσει σε άλλους συναδέλφους ή σε κάποιο σωματείο. Ίδωμεν.

Στο Μαραθώνιο η κατάταξη υπολογίζεται βάση αλγορίθμου που έχουν συντάξει Ρώσοι συνάδελφοι. Ο αλγόριθμος λαμβάνει υπόψη και την ισχύ των δύο σταθμών του κάθε qso. Εδώ δημιουργείται ένα πρόβλημα, ιδίως σε εμένα που προσπαθώ  να κάνω qso με σταθμούς που τους καλούν πολλοί συνάδελφοι και όχι cq qrp. Συνεπώς δεν υπάρχει χρόνος να ρωτήσω για την ισχύ τους ή / και το locator. Σε παρόμοιους σταθμούς στέλνω εκ των υστέρων e-mail και εφόσον λάβω απάντηση μπορώ να καταχωρήσω το qso στο ημερολόγιο του Μαραθωνίου. Μπορεί αυτή η διαδικασία να εξυπηρετεί τους συναδέλφους του R72CLUB ή και άλλους, αλλά όχι εμένα που δεν έχω πειστεί, γιατί στα κριτήρια να περιλαμβάνεται η ισχύς του απέναντι σταθμού την ίδια στιγμή που δεν περιλαμβάνεται πχ το κεραιοσύστημα του. Θα στείλω πάντως όσα στοιχεία έχω και θα δούμε.
Την καλύτερη απάντηση στα μέχρι τώρα ερωτήματα μου την έδωσε ο Adrian:
"My power was 30 W. To an 80m dipole 8 m up, MFJ Versatuner, FT991. Good luck with the Marathon, but don't die like Pheidipides!"

Σε κάποιους σταθμούς βέβαια το να ζητήσεις πληροφορίες δεν είναι μόνο εύκολο, αλλά σου απαντούν με ευχαρίστηση όπως ο LY2MM σήμερα:


Μετά από αυτό ακολούθησε ένα qso με τον Edgar ON4KBE που ήταν το καλύτερο της ημέρας αν όχι των τελευταίων ημερών. Επρόκειτο για qso μακράς επικοινωνίας (ragchew) και όχι qso σφραγίδα (rubber stamp). Ανταλλάχθηκαν αρκετές πληροφορίες και νομίζω το απόλαυσε και ο ανταποκριτής μου.