28/11/17

Paraset

με αυτό το όνομα είναι γνωστός ο διάσημος ασύρματος που χρησιμοποιήθηκε τον 2ο ΠΠ από τους συμμάχους.


Η παραπάνω φωτογραφία είναι από την wikipedia:
όπου και παρέχονται περισσότερες πληροφορίες.

Κάποιοι συνάδελφοι κατασκευάζουν αντίγραφα του Paraset και βγαίνουν με αυτά στον αέρα:



Κατά τη διάρκεια των ραδιοπεικινωνιών κάποιες φορές μεσολαβεί ένα διάστημα που δεν απαντά ο άλλος. Νομίζεις ότι τον έχασες αλλά μπορεί να συμβαίνουν πολλά, όπως να μιλά στο τηλέφωνο:






Doublet antenna
Οι δοκιμές συνεχίζονται, ως doublet'ούχος πλέον κατεβαίνω σε χαμηλότερες συχνότητες. Τον 8R1/AG6UT πάντως σήμερα δεν τον κατάφερα:


και παραμένει ATNO (All Time New One). Ενώ με την doublet ο TO2SP στα 30M CW πέρασε στο ημερολόγιο.



Ο γνωστός Harald 9X2AW από την Rwanda στα 17Μ CW κατάφερε και άκουσε τα qrp σήματα του σταθμού. Δεν δίνει κάποιο e-mail και μάλλον δεν θα προλάβω να ενημερώσω το ημερολόγιο του SV-QRP Marathon.

Η doublet περιγράφεται πολύ καλά από τον WB1GFH στην παρακάτω δ/νση από όπου και η φωτογραφία που ακολουθεί:


Μια εικόνα = χίλιες λέξεις λένε. Η κεραία του σταθμού διαφέρει στο ότι το στήριγμα είναι μεταλλικό. Αυτό έχει κάποια μείον αλλά και ένα συν. Με την τροχαλία στην κορυφή είναι εύκολο να ανυψώσεις ένα άλλο δίπολο πχ συντονισμένο σε μια συχνότητα και να κυνηγήσεις κάποιον dx σταθμό καλύτερα.

Περισσότερες δοκιμές θα γίνουν κάποιο σ/κ με το wspr, τότε που οι συχνότητες είναι φορτωμένες και συνήθως δεν ασχολούμαι με το dx.



SVNEA
Στο τρέχον τεύχος δημοσιεύτηκε ενδιαφέρον άρθρο για το WSJT-X (σε συνέχειες):


Αξίζει να διαβαστεί από τους συναδέλφους. Το SVNEA περιέχει και άλλα ενδιαφέροντα και ειδήσεις, χρειάζεται να διαβάζεται με προσοχή συνήθως πάντα έχει κάτι ενδιαφέρον που δεν το γνωρίζω. 



TIME IS



και εύκολα βλέπεις αν είναι συγχρονισμένο σωστά το ρολόι του η/υ. Πολύ αναγκαίο για όσους χρησιμοποιούν ψηφιακές διαμορφώσεις κλπ.



EH2EUS ειδικό διακριτικό
Θα είναι στον αέρα μέχρι την 3η Δεκεμβρίου. Ο SV1ONW μίλησε φωνή μαζί τους με 2W και αυτοί με 5W. Συνεπώς δίνουν προσοχή και στους qrp σταθμούς.