14/1/18

Do it QRP

Όσοι διαβάζουν το SV-QRP ήδη από το πρώτο τεύχος του 2018 έχουν δει την έκφραση Do it QRP


πρόκειται για κάλεσμα να εντείνουμε τις qrp προσπάθειες μας αλλά και για ένα πλαίσιο γύρω από το οποίο θα κινηθούν οι δραστηριότητες της ομάδας qrp'ιστών το τρέχον έτος.

Στη χθεσινή δημοσίευση αναφέρθηκα στην παρουσίαση του κιτ QCX του Hans Summers από τον Κώστα SV1ONW


Το κιτ έχει μέγιστη ισχύ εξόδου τα 5W παραμένοντας στα όρια του qrp. Ο κατασκευαστής του κιτ G0UPL είναι γνωστός στην κοινότητα μας και έχει στο Hall of Fame του QRPARCI:

Στα τεύχη του SV-QRP κατά καιρούς δημοσιεύονται πολλές κατασκευές με qrp π/δ, όρεξη να υπάρχει. Το SV-QRP και γενικά οι άνθρωποι του AQRPNet μπορεί να κάνουν κατά καιρούς παρουσιάσεις ετοίμων μηχανημάτων, κιτ κλπ. όμως δεν έχουν καμία επαγγελματική σχέση με εταιρίες κατασκευής π/δ, κιτ κλπ. Οι δημοσιεύσεις είναι για την ενημέρωση των ρ/ε και όσων ασχολούνται ερασιτεχνικά με ηλ. κατασκευές.



3Y0Z
Η αναχώρηση των συναδέλφων για το Bouvet καθυστερεί λόγω ύπαρξης επικίνδυνων πάγων στην περιοχή που θα διανύσουν:

Στην παρακάτω δ/νση φαίνεται η διαδρομή τους;

Χαρά στο κουράγιο της ομάδας που προσπαθεί να μας δώσει την ευκαιρία να κάνουμε (δεν βάζω τον εαυτό μου μέσα λόγω εξοπλισμού hi) έναν τόσο σπάνιο σταθμό. Το ακατοίκητο αυτό νησί ανήκει στη Νορβηγία και είναι το πιο απομακρυσμένο νησί στη γη από της ηπείρους. Απέχει 1700χλμ από την Ανταρκτική ενώ από την Tristan da Cunha μόλις 2200χλμ. Η προηγούμενη ενεργοποίηση του Bouvet από ρ/ε ήταν το... 1989. Η πολύ μεγάλη περίοδος 28 ετών που μεσολάβησε δείχνει πως δεν είναι εύκολο στην ενεργή ζωή ενός ρ/ε να καταφέρει να το εντάξει στο ημερολόγιο του. Καθώς και την ανεξήγητη επιμονή της ARRL να διατηρεί στο dxcc οντότητες (ραδιοχώρες) που δεν ενεργοποιούνται συχνά και εντός λογικών χρονικών ορίων. Βέβαια ο αντίλογος είναι πως από τις σήμερα ενεργές 339 οντότητες, μόνο 30 αρκούν για το Honor Roll.



The Five-Watt QRP Movement in the US, 1968-1981
Ένα ενδιαφέρον κείμενο για την ιστορία του  qrp στις ΗΠΑ:
http://www.n5dux.com/ham/files/pdf/index.php
βρίσκεται στο κεφάλαιο Q του παραπάνω συνδέσμου.