10/12/18

Επιτέλους WSJT-X v. 2.0.0

WSJT-X v. 2.0.0 είναι γεγονός
Σύμφωνα με την ημερομηνία που είχε ορισθεί εδώ και καιρό, σήμερα κυκλοφόρησε η νέα σταθερή έκδοση:


Η έκδοση αυτή ενσωματώνει νέα πρωτόκολλα για τα FT8 και MSK144 συνεπώς,  δεν θα επικοινωνεί με προηγούμενες εκδόσεις και όλοι οι συνάδελφοι θα πρέπει σε μικρό διάστημα να περάσουν σε αυτήν. Ήδη η ομάδα του 3Y0I που προετοιμάζεται για το Bouvet island, προβαίνει από σήμερα σε δοκιμές 24ωρης διάρκειας με την νέα έκδοση:

Ο πλήρης οδηγός βρίσκεται online και θα εμπλουτίζεται όπως καταλαβαίνω. Εκεί υπάρχει και το quick start guide για όσους έχουν εμπειρία με το πρόγραμμα. Προς το παρόν στο shack θα ασχοληθούμε με το διάβασμα μόνο. Η πολύχρονη επαγγελματική εμπειρία με έχει κάνει να φοβάμαι τις νέες εκδόσεις προγραμμάτων, κυρίως εμπορικών βέβαια αλλά ποτέ δεν ξέρεις.
Σε κάθε περίπτωση θα περάσω γρήγορα στη νέα έκδοση, επειδή ειδικά το FT8 έχει κυριαρχήσει σε όλες τις συχνότητες. Συγχαρητήρια στον Joe K1JT για όλα αυτά που προσφέρει στο χόμπι.



HB9DNP
Προχθές είχα ένα ωραίο qrp (από πλευράς μου) qso με τον Francois HB9DNP και δεν ήταν το πρώτο. Στοιχεία για αυτόν δεν βρήκα στο qrz.com αλλά πέτυχα ένα κείμενο του σε σελίδα άλλου συναδέλφου:

Χρησιμοποιεί απλές συρμάτινες κεραίες με καλά αποτελέσματα, όπως φαίνεται στο κείμενο του.



Εντυπωσιακό
Ήχοι ανέμων από τον πλανήτη Άρη όπως τους κατέγραψε ο iSight lander της NASA:



LX/PA3EZC/p
Εκπέμπει από το Λουξεμβούργο, δίνοντας ευκαιρία να τον κάνουν όσοι τους λείπει αυτή η οντότητα. Στο shack ήδη συμπληρώθηκε ένα νέο slot.