27/3/19

DXpeditions και κίνδυνοι

Οι φίλτατοι συνάδελφοι που διοικούν την ARRL μπορεί να είναι εξαίρετοι στο χόμπι, να κατέχουν honor role, να βρίσκονται στο Hall of Fame, να είναι εξαίρετοι επιστήμονες κλπ. Κάτι μου λέει όμως πως δεν έχουν πείρα από διοίκηση μεγάλων εταιριών, ούτε εταιρική κουλτούρα όπως έχουν οι διοικούντες τις πολυεθνικές. Ο λόγος περί των τελευταίων δύο αποστολών στο Bouvet που οι πρώτοι δεν κατάφεραν να αποβιβασθούν και με επιπλέον κάποια μηχανική βλάβη επέστρεψαν, ενώ οι δεύτεροι με διαφορά πολλών μηνών κάνουν μανούβρες για να αποφύγουν θύελλες στο αφιλόξενο περιβάλλον του Bouvet στην Ανταρκτική.
Οι κύριοι της ARRL φαίνεται να μην ανησυχούν για τους φυσικούς ή όχι κινδύνους που υπάρχουν σε κάποιους dx προορισμούς και τους κρατούν ως κόρη οφθαλμού στη dxcc list. Λες και αν μειωθούν 2-3 θα είχε κάποιο σοβαρό αντίκτυπο. 

Κατά τη διάρκεια του επαγγελματικού μου βίου, πέρασα από 3 ξένες διοικήσεις με την τρίτη (Lafarge) να δείχνει την μεγαλύτερη προσοχή στην ασφάλεια των εργαζομένων της και στην αποφυγή ατυχημάτων. Για να το επιτύχει αυτό σε όλες της εταιρίες που συμμετέχει παγκοσμίως, δεν έκανε καμία οικονομία σε κόστος, εκπαίδευση και χρόνο. Αναφέρομε σε εταιρική κουλτούρα που είχαν όλα τα διοικητικά στελέχη (CEO, πρόεδροι, διευθυντές κλπ.) και την εφάρμοζαν ανελλιπώς με μεγάλο ζήλο, βελτιώσεις και συνεχή έλεγχο εφαρμογής.
Σε καμία περίπτωση δεν θέλω να κινδυνέψουν οι συνάδελφοι που βρίσκονται καθ'οδόν προς Bouvet φυσικά.

Περισσότερα:
https://dx-world.net/e51dom-mm-voyage-to-bouvet/


και
https://bouvetoya.org/bouvet-vs-hams-20/

Μπορεί το BoD της ARRL να απαρτίζεται από ανθρώπους που τη διοικούν ικανοποιητικά ειδικά αν τη δούμε σαν τοπικό εθνικό σωματείο, αλλά ως το σωματείο με τα περισσότερα μέλη παγκοσμίως μάλλον χρειάζεται να αλλάξουν εταιρική κουλτούρα.
Και να διαγράψουν τους επικίνδυνους προορισμούς από τη λίστα των οντοτήτων (entities). Αλλά και όσους δεν πληρούν τα κριτήρια για οντότητα πχ Scarborough reef (entity code 506):