4/5/20

Hamradiodeluxe free edition

Η ελεύθερη έκδοση του HrD σταμάτησε εδώ και αρκετά χρόνια όταν ο κύριος δημιουργός του στράφηκε στη συγγραφή προγραμμάτων για sdr και μεταβίβασε το πρόγραμμα σε εταιρία. Η οποία το εξέλιξε και το υποστηρίζει από τότε με ετήσια συνδρομή. Κάποιοι παραμείναμε στην τελευταία ελεύθερη έκδοση, η οποία με το θαυμάσιο για ψηφιακά DM780 λειτουργεί μια χαρά:


Από τότε έχει περάσει πολύ νερό κάτω από το αυλάκι, άλλαξαν πολλά και εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι πως έγιναν αλλαγές στα αρχεία τύπου adif:
Με αποτέλεσμα τα αρχεία που δημιουργεί η παλιά έκδοση να μην είναι 100% συμβατά με τα νέα πρότυπα adif. Αλλά ας δούμε πως προέκυψε το πρόβλημα. Μέχρι πρότινος στη στήλη mode τα ψηφιακά σήματα psk καταχωρούνταν με πλήρη περιγραφή: psk31, psk63 & psk125. Τώρα στο πεδίο mode αναγράφεται απλά psk και στο submode psk31, psk63 & psk125.
Μπορούμε να τα ξεπεράσουμε αυτά; Θα υπάρχουν κάποιοι τρόποι προς το παρόν, εμείς προστρέχουμε στη βοήθεια του adifmaster:
Αφού δημιουργήσουμε αρχείο τύπου adif από το ημερολόγιο του HrD, το φορτώνουμε στο adifmaster και εκτελούμε την επιλογή check:


Σε περίπτωση κάπου λάθους τρέχουμε Tools / convert με την κατάλληλη επιλογή και το πρόβλημα πάει:


Σε κάθε περίπτωση το πράγμα είναι κουραστικό και θα πρέπει να σκεφθώ σοβαρά τη μετακόμιση στο Fldigi, παρότι στο χειρισμό ψηφιακών κατά τη γνώμη μου δεν έχει τις ευκολίες του παλαιού αλλά καλού DM780



SV1IVK sk
Το Σάββατο χάσαμε τον πολύτιμο φίλο μας τον Θανάση ξαφνικά. Η λύπη μεγάλη και ειλικρινά δεν μπορώ ακόμη να πω τίποτα παραπάνω από Καλό Παράδεισο και συλλυπητήρια στους δικούς του. Μας λείπει πολύ.



Ραδιοερασιτεχνικοί σύλλογοι και καραντίνα.
Η ξαφνική εμφάνιση της πανδημίας όπως όλα αναστάτωσε και τη λειτουργία των σωματείων. Τα οποία στρέφονται σιγά σιγά στη διοργάνωση διαδικτυακών συναντήσεων με τα μέλη και τους φίλους τους. Από τα Αθηναικά σωματεία (για τα υπόλοιπα δεν γνωρίζω) η πρώτη ηλεκτρονική συνάντηση οργανώθηκε σήμερα από τον ΣΡΕ:


Μπράβο ΣΡΕ καλή συνέχεια.