19/3/15

Νέες κάρτες

Νέες κάρτες παρέλαβα χθες το απόγευμα.


Όπως φαίνεται η κίνηση των qsl καρτών συνεχίζει να είναι σε άνθηση και οι συνάδελφοι την προτιμούν σε πολύ μεγάλο βαθμό. Τώρα, τι νόημα έχει να μου στέλνουν κάρτα για επιβεβαίωση οι συνάδελφοι που έχουμε προγενέστερη επαφή ακριβώς στην ίδια συχνότητα και mode, αυτό δεν το κατάλαβα ποτέ.

Κάτι που μου αρέσει στις κάρτες είναι η αισθητική τους. Κάποιοι συνάδελφοι έχουν πολύ ωραίες κάρτες που μπορεί να της σχεδίασαν αυτοί ή με τη βοήθεια κάποιου καλλιτέχνη. 
Όταν δημιουργήθηκε η ανάγκη πριν πολλά πολλά χρόνια να επιβεβαιώνονται οι ραδιοεπαφές μεταξύ ρ/ε, δεν υπήρχε άλλος τρόπος παρά το ταχυδρομείο. Επιπλέον, οι ρ/ε κάρτες βασίσθηκαν σε ένα διεθνές πρότυπο μεγέθους και βάρους. Κάτι σπάνιο εκείνη την εποχή που κάθε χώρα είχε τα δικά της μέτρα και σταθμά. Σήμερα, έχει κυλήσει πολύ νερό κάτω από το αυλάκι που λένε, οι κάρτες και τα ημερολόγια σταθμού έχουν αντικατασταθεί από τα αντίστοιχα ηλεκτρονικά.
Προσωπικά δεν θέλω να διαχειρίζομαι κάρτες εφόσον υπάρχουν πλέον οι σύγχρονοι τρόποι. Προσανατολίζομαι εκτός του LOTW να στραφώ μελλοντικά και στην χρήση του EQSL για επιβεβαίωση των επαφών μου, σχεδόν καταργώντας το bureau. Οι επιβεβαιώσεις μέσω LOTW ουσιαστικά είναι επιβεβαιώσεις της ARRL. Του δε EQSL (αφορά χρήστες με ένδειξη AG) γίνονται και αυτές αποδεκτές από την ρ/ε κοινότητα.
Δεν βρίσκω κανένα λόγο να χρησιμοποιούμε το bureau εφόσον υπάρχουν πλέον εδώ και χρόνια, οι παραπάνω τρόποι. Ίσως μόνο κάποιοι green stamp hunters...

Σήμερα, οι ρ/ε, οι σοβαροί dx'er, οι σοβαρές dxpedition και γενιά όποιος σπάνιος σταθμός σέβεται τον χόμπι και τους άλλους ανεβάζει τα στοιχεία στο Lotw. 
Ένα από τα πολλά και καλά παραδείγματα αποτελεί και η τωρινή dxpedition Malawi με το διακριτικό 7QAA. Θα ανεβάσουν το ημερολόγιο τους στο Lotw - Logbook of the World. Προκειμένου να δώσουν την ευκαιρία σε όσους ενδιαφέρονται να αυξήσουν τις χώρες τους στα διάφορα βραβεία DXCC. 
Ενδιάμεσα, ανεβάζουν συνέχεια τα αρχεία τους στο Clublog προκειμένου να μπορούν οι ρ/ε να επιβεβαιώνουν της επαφές κλπ.