28/3/15

Αποκωδικοποιητές μορς - CW decoders

Σήμερα για πολλοστή φορά αυτό τον Μάρτιο ο καιρός συνεχίζει να είναι βροχερός. Οπότε ώρα για το shack. 
Τα σ/κ βέβαια με τους διαγωνισμούς και τους ρ/ε του σ/κ οι συχνότητες είναι υπερφορτωμένες. Ώρα να ρίξω μια ματιά στους αποκωδικοποιητές.
Το παιχνίδι στους αποκωδικοποιητές σημάτων μορς κυρίως παίζεται στο επίπεδο προγραμμάτων - s/w βλ. και σχετικό άρθρο στο περιοδικό SV QRP του Απριλίου που θα κυκλοφορήσει σύντομα.

Στους 28.028MHz είναι στον αέρα το ειδικό διακριτικό EH5SSC από την Καρθαγένη που αν κατάλαβα καλά, γιορτάζει το Καθολικό Πάσχα.
Κατά την λήψη δοκίμασα δ'υο δωρεάν προγράμματα και ένα που πληρώνεις δικαίωμα χρήσης:


Τα δύο τελευταία είναι προγράμματα μόνο αποκωδικοποίησης και ως εκ τούτου δεν χρειάζονται εγκατάσταση. Συνεπώς δεν δημιουργούν σκουπίδια στην registry κλπ.

Όπως ανέφερα, η δοκιμή έγινε πολύ πρόχειρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί διεξοδική δοκιμή και αξιολόγηση των προγραμμάτων.

Εδώ φαίνεται η αποκωδικοποίηση του ίδιου σήματος από τα FLDigi και CW Decoder.

Στη δεύτερη φωτογραφία, συγκρίνεται η αποκωδικοποίηση σε μια καθαρή και κενή συχνότητα, του ίδιου σήματος.
Προσωπικά, σε αυτό το παράδειγμα με ικανοποίησε περισσότερο το CW Decoder. Που παρόλο ότι κυκλοφορεί εδώ και αρκετά χρόνια (φαίνεται η αρχική καταβολή του να προέρχεται από το DOS) και η τελευταία ενημέρωση του έγινε το 2004. Οι αλγόριθμοι αποκωδικοποίησης του, λειτουργούν αρκετά καλά. Τουλάχιστον στο εδώ παράδειγμα.

Θα μπορούσα να συγκρίνω και το MRP40 http://www.polar-electric.com/Morse/MRP40-EN/ αλλά το απέφυγα. Κυρίως επειδή απαιτεί κανονική εγκατάσταση στον η/υ. Η δε τιμή του είναι αλμυρούτσικη. Κάποια φορά θα το δοκιμάσω, επειδή αν και αρκετά ακριβό η τιμή του βρίσκεται στα 2/3 του CW skimmer.