30/4/19

Σποραδικό Ε - μια μινιμαλιστική προσέγγιση

Το σποραδικό Ε φαινόμενο δεν είναι εύκολο να προβλεφθεί, το μόνο σίγουρο είναι πως από πλευράς μας η προσέγγιση θα είναι μινιμαλιστική. Οπότε η HB9CV κεραία βγήκε από το πατάρι και τοποθετήθηκε κάτω από την Χ30 (σπαρτιάτικη και αυτή):


Για την Ε σποραδική διάδοση:

Για ζωντανή παρακολούθηση:
Η ακόλουθη φωτογραφία είναι από τον παραπάνω ιστότοπο:


Γαλλική Πολυνησία
Είχε πει θα την ενεργοποιήσει από τα μέσα Απριλίου. Τον ρωτάς που βρίσκεται και απαντά κάνω cq σε FT4! Μα αυτό μόλις κυκλοφόρησε σήμερα για πειραματισμούς:


όπως βλέπουμε:
Εν πάση περιπτώσει ο σταθμός δύσκολα θα ακουσθεί εδώ.

TO19A Reunion island
Καλούσε στα 17Μ ssb λίγο μετά το μεσημεριανό φαγητό:


Αφού η πρόβλεψη ήταν υπέρ μας δεν θα χάναμε την ευκαιρία. Τα 17Μ με αυτό το νησί είναι μια πονεμένη ιστορία, ο FR/OH2YL έχει να απαντήσει από το 2015 ενώ ο FR4OO απαντά μόνο direct. Τουλάχιστον η τωρινή αποστολή έχει bureau.



SV9/OH1VR
Τον πετύχαμε στα 17Μ CW, για να στείλει κάρτα ζητά 4$ μέσω paypal δεν σφάξανε, η εγγραφή στο ημερολόγιο μας φθάνει.



VISICALC το πρώτο spreadsheet;
Λόγω της ασχολίας με τους μικροεπεξεργαστές και τα pc από πολύ ενωρίς, το Visicalc είχε πέσει στην αντίληψη μου και το είχα επεξεργαστεί. Ήταν το "λογιστικό φύλλο" που έφερε επανάσταση στους λογιστές και τα γραφεία. Όταν ήρθε η ώρα να το εφαρμόσω στο γραφείο πλέον έκανε τα πρώτα του βήματα το Lotus 1-2-3 και προχωρήσαμε με αυτό.
Περισσότερα για το Visicalc:
http://www.bricklin.com/visicalc.htm

Την εμφάνιση των πρώτων προσωπικών υπολογιστών ακολούθησε μία ραγδαία εξέλιξη τόσο στα μηχανήματα όσο και στα προγράμματα. Δυστυχώς δεν έχω κρατήσει ούτε τα προγράμματα ούτε τα βιβλία τους. Προγράμματα όπως Lotus 1-2-3, PCwrite, sidekick, wordstar, wordperfect κλπ. κυκλοφορούσαν σε όλο τον κόσμο, άσε ποια τις γλώσσες προγραμματισμού. Παλιές καλές εποχές παρά τον μεγάλο κόπο εφαρμογής και υποστήριξης τους από το λογιστήριο.
Από όλα όμως θυμάμαι με θαυμασμό και σεβασμό το Lotus 1-2-3 που βοήθησε να "μηχανογραφήσουμε" τους ισολογισμούς των εταιριών του ομίλου, που μέχρι τότε έπρεπε να δακτυλογραφούνται σε μεγάλα χαρτιά (σεντόνια τα αποκαλούσαμε) με πάντα ορατό τον κίνδυνο δημιουργίας λαθών.
Στα χρόνια που ακολούθησαν και το Lotus 1-2-3 έπεσε θύμα του ανταγωνισμού και αντικαταστάθηκε από το διάσημο Excel της Microsoft. Το οποίο κυριάρχησε στην αγορά. Ακόμη και μετά την εφαρμογή του συστήματος SAP, το Excel παρέμεινε σε ευρεία εφαρμογή.

SAP:
https://www.sap.com/greece/index.html