30/11/19

RUS-WW-MM

Το Russian WorldWide MultiMode Contest τρέχει αυτό το σ/κ:


Διαμορφώσεις BPSK63, CW, RTTY45, SSB. Ευκαιρία για psk qso για εμάς, μεγάλη ευκαιρία για τους φίλους των contest.



H40TT Temotu island OC-065
Μια ακόμη dxpedition σε σπάνιο νησί έλαβε τέλος. Ήταν υπό παρακολούθηση επειδή με H40 μόνο μία εγγραφή υπήρχε στο ημερολόγιο σταθμού αφενός, αφετέρου το συγκεκριμένο νησί που είχαν πάει έλειπε από το ημερολόγιο μας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν ακολουθήθηκε η προσφιλής μας τακτική του "ψάξε τους τις τελευταίες ημέρες πριν φύγουν" επειδή ένα βράδυ που η τηλεόραση δεν είχε τίποτα αξιόλογο τους είδα στο cluster σε καλή ώρα για Ευρώπη, δεν ήταν πολλοί επάνω τους και άξιζε η προσπάθεια:


Διαθέτουν καλό qsl manager τον γνωστό M0URX που διατηρεί ένα πολύ καλό ηλεκτρονικό σύστημα υπηρεσιών qsl, το οποίο και χρησιμοποιήσαμε:





εισερχόμενοι στην περίοδο αναμονής. Που όπως θα δούμε παρακάτω είναι πολύ μεγάλη.

Η παραπάνω dxpedition χρησιμοποιεί τον πατροπαράδοτο τρόπο αποστολής καρτών μέσω bureau αφού το ζητήσεις (δεν θέλει τις κάρτες μας) από τον μάνατζερ.
Από εδώ και πέρα αρχίζουν κάποια θέματα που με κάνουν να διαφωνώ με την πολιτική τους του qsl'ing. Αφού για ευνόητους λόγους 1. δεν ανεβάζουν αρχεία στο Lotw. 2. Στέλνουν τις κάρτες μέσω bureau... ένα χρόνο μετά τη λήξη της dxpedition. Αν βέβαια πληρώσεις για απευθείας αποστολή κάρτας τότε σου κάνουν την εξυπηρέτηση ενημέρωσης του Lotw.
Φυσικά έχω ιδέα για τα μεγάλα κόστη αυτών των dxpedition παράλληλα όμως θεωρώ πως οι συνάδελφοι που τις οργανώνουν πρώτα και κύρια πηγαίνουν εκεί για την προσωπική τους ευχαρίστηση όπως θα πήγαιναν σε κάποιο μεγάλο ταξείδι αναψυχής. Ίσως δε κατά τη γνώμη τους να αποκτούν και κάποια φήμη στον ρ/ε χώρο. Αλλά τα μεγάλα κόστη καλό είναι να αντιμετωπίζονται υπό μορφή χορηγιών (όπως και γίνεται σε κάποιο βαθμό) και όχι ζητώντας έμμεσα από τον κάθε μεμονωμένο ρ/ε μερικά $$$. Προσωπικά δεν μπορώ να συμμετάσχω σε παρόμοιες αποστολές για δύο λόγους. Το κόστος του ταξιδιού και την πολύ μεγάλη απαίτηση να εκπέμπεις συνεχώς για πολλές ώρες ημερησίως και για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Ακόμη και αν κέρδιζα το τζόκερ και εξέλειπε ο πρώτος λόγος, οι εκπομπές μου πχ από τη Χαβάη θα ήταν holiday style και όχι όπως οι συνήθεις των dxpedition με τις πολύωρες συστηματικές εκπομπές που ενίοτε φθάνουν στα όρια του ψυχαναγκασμού.
Οι όροι τους για κάρτες κλπ. από τη σελίδα τους στο qrz.com :




Logger32
Από τα πρώτα qso χρησιμοποιώ ηλεκτρονικό ημερολόγιο για την καταχώρηση τους. Δεν πρόκειται για απλά ημερολόγια αλλά για σύνθετα προγράμματα που σου δίνουν πολλές επιπλέον δυνατότητες. Όπως των στατιστικών στοιχείων, το ανέβασμα στο Lotw, την εξαγωγή και διατήρηση αρχείων ασφαλείας και πάρα πολλά άλλα. Αυτό νομίζω γίνεται από τη μεγάλη πλειοψηφία των ρ/ε, υπάρχουν όμως και κάποιες ελάχιστες μεμονωμένες περιπτώσεις όπως ρ/ε με πάνω από 320 ραδιοχώρες στο ενεργητικό του που κρατά μόνο χειρόγραφα στοιχεία. Η όλη κατάσταση μου θυμίζει τα λογιστήρια της δεκαετίας του 70 και πολλά λογιστήρια ακόμη και του 80 που τηρούσαν χειρόγραφα στοιχεία.
Σε κάθε περίπτωση συστήνεται η τήρηση ηλεκτρονικών ημερολογίων. Υπάρχουν τόσα άλλωστε. Ποτέ δεν είναι αργά:



Eqsl.cc






Κομματάκι άργησε
http://www.m0nka.co.uk/?p=6467


Άφησε χώρο στην αγορά και εδώ και καιρό εμφανίσθηκαν κλώνοι του μηχανήματος αλλά και οι μεγάλες εταιρίες μπήκαν στα sdr.