18/9/17

Βιβλία ρ/ε ιστορίας

Στη χώρα μας δεν υπάρχουν πολλά στην πραγματικότητα είναι ένα, αυτό του συναδέλφου SV1AIA:


Η φωτογραφία προέρχεται από τον ιστότοπο:

και εκεί μπορεί κάποιος να το αναζητήσει. Πρόκειται για βιβλίο που βασίστηκε σε συνεντεύξεις που πήρε ο συγγραφέας από συναδέλφους. Σε κάθε περίπτωση αξίζει να βρίσκεται στη βιβλιοθήκη ή το shack μας. Περίμενα να υπάρξει και κάποια συνέχεια με ένα δεύτερο βιβλίο από τον Κώστα αλλά φαίνεται να τον τράβηξε το πεντάγραμμο εδώ και χρόνια.
Το βιβλίο αυτό το διαβάζω και το ξαναδιαβάζω κατά καιρούς, δεν είναι για μια φορά μόνο. Έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για εμένα αλλά φαντάζομαι και για πολλούς συναδέλφους. Από της συνεντεύξεις μπορεί κάποιος να ενημερωθεί για την ιστορία του ημεδαπού ραδιοερασιτεχνισμού. Λόγω των συνεντεύξεων μπορεί κάποιες απόψεις να είναι προσωπικές, αλλά δεν παύει κάποιοι συνεντεψιαζόμενοι να είναι από τους πρώτους του χώρου, από όσους έπαιξαν σημαντικό ρόλο τον πρώτο καιρό κλπ.

Υπάρχει και η ηλεκτρονική έκδοση του "The dawn of amateur radio in UK and Greece: a personal view" του Norman Joly και μπορεί να την κατεβάσει κάποιος από εδώ:

Κυκλοφορούν βέβαια και διάφορα άλλα βιβλία που έχουν σχέση με τις ασύρματες εκπομπές κλπ. που μπορεί να διαβαστούν με ενδιαφέρον από έναν ρ/ε και όχι μόνο.

Πρόσφατα διάβασα το Κον Τίκι του Th. Heyerdahl:

Εκδόσεις ΕΣΤΙΑ.

Ο συγγραφέας του προκειμένου να αποδείξει ότι στο παρελθόν ιθαγενείς από το Περού ταξίδεψαν χιλιάδες μίλια δυτικά με σχεδία και αποίκισαν νησιά της Πολυνησίας, πραγματοποίησε ένα παρόμοιο ταξίδι με σχεδία το 1947. 



Η σχεδία ήταν κατασκευασμένη ως ακριβές αντίγραφο αυτών που χρησιμοποιούσαν οι ιθαγενείς και μαζί του βρισκόταν επάνω άλλοι πέντε άνθρωποι, οι δύο εξ' αυτών ραδιοερασιτέχνες.
Το βιβλίο δεν δίνει πολλά στοιχεία για τον εξοπλισμό τους. Στο διαδίκτυο όμως αναφέρονται δύο ασύρματοι ισχύος 6W CW με λυχνίες 2E30 καθώς και κάποιοι ακόμη. :

Το διακριτικό της αποστολής ήταν LI2B:




Οι φωτογραφίες είναι από τη σελίδα:

Σήμερα δεν ζει κανείς από το πλήρωμα της παραπάνω σχεδίας, στην σελίδα της ARRL έχει γίνει αναφορά στον τελευταίο: