16/9/17

Το Niue παραμένει νιούι

Ο συνάδελφος που τρέχει το διακριτικό E6AG βρίσκεται στο νησί με την οικογένεια του σε διακοπές, μη έχοντας στη διάθεση του άπειρες ώρες για το χόμπι. Φυσικά αυτό είναι απόλυτα σεβαστό από εμάς. Επιπλέον τα σήματα του από της αναφορές στο cluster κυρίως περιορίζονται στην περιοχή του κλπ.


Οπότε για το shack μου θα παραμείνει ATNO τουλάχιστον μέχρι την επόμενη αποστολή ή καλύτερα τον επόμενο ηλιακό κύκλο hihi.



Προχθές συζητούσαμε για το χόμπι με τους SV1MO και SV1BHF, ένα από τα θέματα ήταν στατιστικά στο Logger32. Ως γνωστόν μια από τις αδυναμίες του είναι τα στατιστικά. Η άλλη κατά τη γνώμη μου είναι η κλειστή database που χρησιμοποιεί, μη επιτρέποντας την ανταλλαγή στοιχείων με άλλα προγράμματα του χώρου. Η κατάσταση αυτή μπορεί να αποτρέπει να γίνουν κάποια λάθη αλλά δημιουργεί προβλήματα αλληλοενημέρωσης μεταξύ των προγραμμάτων που πάλι μπορεί να οδηγήσουν σε χάσιμο αρχείων. 
Αλλά ο συγγραφέας του προγράμματος Bob K4CY είναι κάθετα αντίθετος και δεν επιτρέπει στους συγγραφείς άλλων προγραμμάτων να ενημερώνουν ή να αντλούν στοιχεία από τις database του Logger32. Κατά τα άλλα δουλεύει εθελοντικά και ακατάπαυστα για πολλά χρόνια προσφέροντας το Logger32 δωρεάν στη ρ/ε κοινότητα και τον ευχαριστούμε για αυτό.

Ο Aki JA1NLX εργάζεται ακούραστα παράγοντας προγράμματα βοηθητικά (utilities) για το Logger32
Τα προγράμματα αυτά αντλούν στοιχεία από αρχεία τύπου adif που μπορεί να βγάζει ο καθένας, ενώ φυσικά δεν διαβάζουν απευθείας αρχεία του προγράμματος. Συνεπώς κάποια από αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν  και από συναδέλφους που λειτουργούν άλλα προγράμματα ημερολογίου.
Ένα από αυτά είναι και το SummaryMini που βοηθά στην παρουσίαση στοιχείων διαβάζοντας κάποιο adif αρχείο:




Το ξαναέτρεξα μετά από όσα είπε ο SV1MO και βλέπω ότι καλύπτει κάποιες επιπλέον πληροφορίες. Εκείνο που μου λείπει είναι η δυνατότητα να βλέπεις τα αναλυτικά στοιχεία των επιλογών που παρουσιάζει. Πχ στην πρώτη φωτογραφία στην κατηγορία digi των 10Μ αναφέρει 47 qso. Θα ήθελα η πληροφορία αυτή να μπορεί να εκτυπώνει σε κατάλληλο αρχείο αλλά και στην οθόνη μια αναλυτική αναφορά ανά qso. Το ζήτησα ήδη από τον Aki και περιμένω απάντηση.

Μετά ο Νίκος SV1BHF μας παρουσίασε μια καλοτυπωμένη από εκείνον qsl κάρτα σε χαρτόνι εντός προδιαγραφών που θέλουν τα bureau. Κάτι παρόμοιο δεν είναι εύκολο να το πετύχω στον εκτυπωτή μου, αλλά για τις λίγες κάρτες που στέλνω μου ήρθε η ιδέα να ενεργοποιήσω το παλιό καλό πρόγραμμα εκτύπωσης ετικετών του Πολωνού συναδέλφου. Σύντομα θα το δω.



Logger32 και SFI
Έχω ενεργοποιήσει την επιλογή σε κάθε qso να καταχωρούνται και οι ενδείξεις SFI (Solar Flux Index) της διάδοσης. Αυτό χρειάζεται για να βρεις στατιστικά στοιχεία qso όσω ν αφορά τις συνθήκες διάδοσης.
Δεν είναι εύκολο να βρεις παλαιά στοιχεία όμως, ψάχνω να βρω ιστοσελίδα που να τα παρέχει δωρεάν.
Προς το παρόν έχω βρεί μόνο τις ηλιακές κηλίδες:
http://sidc.be/silso/datafiles 


SFI
Στοιχεία για το δείκτη SFI μπορεί να αντληθούν σε μορφή κειμένου από τη δ/νση:
ftp://ftp.geolab.nrcan.gc.ca/data/solar_flux/daily_flux_values/fluxtable.txt

Την παραπάνω διεύθυνση μου την έδωσε ο Gwyn G3ZIL που έγραψε ένα σχετικό άρθρο στο τεύχος Οκτωβρίου του Practical Wireles - PW. Πρόκειται για πολύ γνωστό ανεξάρτητο ρ/ε περιοδικό που κυκλοφορεί από το 1932. Από το τρέχον τεύχος  την έκδοση του την έχει αναλάβει ένα μεγάλο εκδοτικό γκρουπ. Καλή επιτυχία PW.