23/9/17

Cue Ar Pee

Σε κάποιους διαγωνισμούς, διοργανώσεις κλπ. δεν είναι εύκολο να δουλέψεις qrp. Ένας από αυτούς είναι και ο:

KN0WCW
που θα τρέξει στα τέλη του μήνα, περισσότερα στο www.qrz.com από όπου και η φωτογραφία:


και στη σελίδα του FISTS:
για να αποκτήσεις την ωραία κάρτα τους:




Shack
Στο shack τώρα μετά από δύο qso με ισχύ qro 100W με τους V53DX και 5T5OK πάλι κατεβάσαμε ισχύ στα 5W. Στα 20Μ CW ήρθαν στο ημερολόγειο οι RL5G/7, OZ6SYL και RO80RO σε αποστάσεις με την σειρά 2208, 2148 και 3617χλμ.



Αφού ένα απόγευμα είδα της ωραίες κάρτες που δημιουργεί και τυπώνει ο Νίκος BHF, αποφάσισα να τυπώνω   ετικέτες αντί να γράφω με το χέρι τις λιγοστές κάρτες που στέλνω ή απαντώ. Εδώ και τρία χρόνια περίπου στην σελίδα μου στο qrz.com ως τρόπος επιβεβαίωσης qso αναγράφονται οι: Lotw, eqsl και direct. Κάρτες στέλνω μόνο σε όσους δεν χρησιμοποιούν Lotw και συνήθως αποτελούν νέα ραδιοχώρα για εμένα, έχουν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα κάρτα, το qso μας ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον, δύσκολο κλπ. 

Στο Logger32 ήδη σημειώθηκαν κάποια qso (αυτά με ροζ χρώμα) για δημιουργία adif αρχείου:


Το αρχείο αυτό με τη βοήθεια του πολύ εύχρηστου προγράμματος adif2qsl SP7DQR:
θα εκτυπωθεί σε έτοιμες ετικέτες. Το πρόγραμμα αναλαμβάνει την ενοποίηση τυχόν qso που έχουν το ίδιο διακριτικό κλπ. Το ρύθμισα ώστε να τυπώνει πάνω στις ετικέτες με κωδικό 3484 της Zweckform. Οι ετικέτες αυτές διατίθενται σε φύλλα Α4 σε δύο στήλες των 8.



Διάδοση
Η διάδοση βρίσκεται χαμηλά αυτή τη στιγμή (σήμερα SFI: 78) και θα φθίνει ακόμη για κάποια χρόνια. Αυτό δυσκολεύει πολύ της επικοινωνίες των ραδιοερασιτεχνών ειδικά δε όσων δουλεύουν qrp. Στη χώρα μας η κατηγορία SY δυσκολεύεται έτι περισσότερο επειδή:
1. Υπόκειται σε περιορισμό απολαβής κεραίας μέχρι 3dbi.
2. Ενώ υπόκειται σε περιορισμό εκπομπής ισχύος μέχρι 10W το ανώτερο, παράλληλα δεν έχει πρόσβαση στις υποζώνες cw και ψηφιακών στις συχνότητες χαμηλότερες των 21MHz. 
Επειδή δεν έχουν γίνει αλλαγές της νομοθεσίας εδώ και 7 χρόνια, νομίζω είναι ώρα πλέον τα ρ/ε σωματεία να ζητήσουν να γίνουν κάποιες βελτιώσεις στα προαναφερθέντα.