5/4/20

Μένουμε μέσα βλέποντας έξω

Βλέπουμε έξω όχι μόνο κυριολεκτικά αλλά έχουμε το νου μας και στις ραδιοσυχνότητες. Αυτή την ώρα παρακολουθούμε τον R207RRC για τον οποίο μας ενημερώνει το dx-world.net ότι αυτή τώρα εκπέμπουν στα 20Μ με κατακόρυφη κεραία προς το παρόν:


Δεν γνωρίζω πως έφθασαν εκεί παρά τους περιορισμούς αλλά δεν μου πέφτει λόγος. Τα σήματα τους δεν φθάνουν στην κεραία του σταθμού εδώ, ψάχνοντας στο cluster είδα πως τους ακούν κυρίως σταθμοί με άλλες κεραίες:


Παρά τις προβλέψεις διάδοσης εδώ ισχύει μου φαίνεται και ότι με τον RI0B, για αυτό θα δοκιμάσω από αύριο σε άλλες συχνότητες.



Χθες QRP στα 30M με FT8




Ικανοποιητική διάδοση με 5W, προστέθηκε και ένα νέο qrp slot αυτό της Ισλανδίας χάρη στον TF1OL που μας άκουσε. Αξίζει να επισκεφθεί κανείς τη σελίδα του στο qrz.com για να δει την απλή κεραία με την οποία δουλεύει. Thanks Olafur TF1OL for the qrp qso 72.
Shack
Κλεισμένοι μέσα ώρα για συμπληρωματικές εργασίες στο shack. Σε αυτό θα μας βοηθήσει κατά πολύ το Excel. Αλλά ας δούμε λίγο την ιστορία των λογιστικών φύλλων εργασίας. Αρχικά στο χώρο των προσωπικών υπολογιστών εμφανίσθηκε το Visicalc:
https://en.wikipedia.org/wiki/VisiCalc

Για το οποίο δεν έχω να πω κάτι το γνώριζα μόνο από τις ειδήσεις εκείνης της εποχής. Όταν όμως εμφανίσθηκε το Lotus1-2-3
https://en.wikipedia.org/wiki/Lotus_1-2-3

- για περιβάλλον Dos μιλάμε - αντιλαμβανόμενος τη χρησιμότητα του, ζήτησα από την εταιρία που εργαζόμουν να προβεί στην σχετική προμήθεια όπως και έγινε. Έτσι ήμασταν από τις πρώτες εταιρίες στη χώρα που αποκτήσαμε επίσημα το πρώτο λογιστικό φύλλο.
Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι που λένε, περάσαμε στα πρώτα Windows έκδοση 2 και το Excel έκανε την εμφάνιση του. μαζί με τη σουίτα προγραμμάτων MS Office. Το τι μπορείς να κάνεις με τα σύγχρονα προγράμματα λογιστικών φύλλων δεν μπορεί να εξηγηθεί από εμένα που χρησιμοποιώ λίγες από τις δυνατότητες τους.
Πάμε λοιπόν στο Logger32 που "βγάζει" στοιχεία σε excel. Πρώτα η κατάσταση με την κατάσταση dxcc:


Η παρουσίαση είναι πολύ απλή, με μπλε (W) οι ανεπιβεβαίωτες ραδιοχώρες, με πορτοκαλί (C) οι επιβεβαιωμένες και με κενό όσες μας λείπουν. Η επόμενη κατάσταση αφορά τις qrp επαφές, συνεπώς οι ελλείψεις είναι πολύ μεγαλύτερες hi:


Μετά είναι εύκολο πλέον να σχεδιασθεί πίνακας με ότι ραδιοχώρα μας λείπει:


Ακολούθως πίνακας με τις qrp ραδιοχώρες σε έλλειψη δυστυχώς αρκετά μεγάλος οπότε είναι δίφυλλος:




Η κατάσταση θέλει σκέψη και σηκώνει καφέ: