14/4/20

Θέλει υπομονή το DX

4U1UN, άλλη μια ιστορία επιμελούς παρακολούθησης. Η οποία γίνεται μέσω cluster, ηχητικών ειδοποιήσεων του Logger32 και μέσω sms από το Hamalert.org.

Κυριακή των Βαίων και ο σταθμός βρίσκεται συνεχώς στον αέρα:


Η ώρα δεν μας ευνοεί (ο προγραμματισμός μας είναι για 10ΜΜ Ω.Ε.) ενώ εμφανίζονται και σήματα rtty που δυσκολεύουν την κατάσταση όπως φαίνεται άνωθεν. Σαν να μην έφθαναν αυτά και οι δυσκολίες της παραφορτωμένης συχνότητας, εμφανίζεται και συνάδελφος από Αφρική που εκπέμπει ενδιάμεσα λες και δεν μπορεί να πάει λίγα KHz παραπάνω:


Σε λίγο οι εκπομπές του ξεφεύγουν και καλύπτουν το qrg του 4U1UN:




Ο σταθμός από τον ΟΗΕ αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει και μετακινείται λίγο για να μας διευκολύνει:


Ο άλλος το χαβά του:




Για την ιστορία στον συνάδελφο (που στο qrz.com τοποθετεί και την ιδιότητα του ως δόκτωρ) που εμπόδιζε την ομαλή ροή των qso έστειλα e-mail παρακαλώντας να μετακινηθεί επειδή εκπέμπει στη συχνότητα άλλου. Αντί απαντήσεως με ρώτησε αν γνωρίζω πως δουλεύει το FT8 και ότι το έχει κλειδώσει αυστηρά στα 300 περίπου Hz. Του έστειλα φυσικά κάποιες από τις παραπάνω φωτογραφίες που φαινόταν να φθάνει και να ξεπερνά το όριο των 300 που έλεγε. Τελικά αυτός που δεν γνώριζε από FT8 ήταν ο ίδιος αφού αγνοούσε τη βασική λειτουργία F/H όπου ανάλογα του πλήθους των απαντήσεων η εκπομπή διαχέεται σε περισσότερα του ενός σημεία.
Η πολυετής απασχόληση σε όμιλο εταιρειών και ειδικά με διάφορες ξένες διοικήσεις, σε κάνει πάντα να κρατάς αποδεικτικά στοιχεία όπως οι παραπάνω φωτογραφίες αλλιώς τι να του απαντούσα.

Μεγάλη Δευτέρα
Ο σταθμός λειτουργούσε συνεχώς δίνοντας ευκαιρίες σε πολλούς συναδέλφους, έκανα κάποιες άκαρπες δοκιμές περιμένοντας να βραδιάσει. Στις 10 το βράδυ όταν τα σήματα του είχαν καλυτερέψει τα πράγματα πήγαν κατ' ευχήν:






Eqsl.cc