13/9/16

KE0OG

Ο Dave KE0OG διαθέτει μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστοσελίδα με τίτλο Ham Radio Answers. Εκεί μπορεί κανείς να διαβάσει αρκετά θέματα και να δει πολλά βίντεο σχετικά με το χόμπι. Παρακολούθησα ένα βίντεο για το ημερολόγιο και της μεθόδους επιβεβαίωσης qsl:


Κάπου στο βίντεο γράφει για την προαιρετική χρήση ημερολογίου. Αυτό δεν ισχύει στα καθ'υμάς. Ο αναχρονιστικός σε κάποια σημεία νόμος μας, ορίζει υποχρεωτική την τήρηση ημερολογίου. Κατά τα άλλα, όπως σημειώνει και η ARRL λόγοι ευγένειας και σεβασμού του ανταποκριτή υποχρεώνουν να επιβεβαιώνουμε τα qso. Μακάρι να το τηρούσαν όλοι, προσωπικά έχω στείλει κάρτες και ότι απαιτείται σε κάποιους συναδέλφους όχι μόνο μια φορά αλλά, απάντηση δεν έλαβα και ούτε πρόκειται. Διατηρώ βέβαια τις αποδείξεις των συστημένων γραμμάτων που έστειλα.
Η σελίδα του KE0OG:



A5A Μπουτάν
Εδώ και λίγες ημέρες Ιάπωνες συνάδελφοι βγαίνουν με το παραπάνω διακριτικό από εκεί. Πρώτη φορά τους αντιλήφθηκα το προηγούμενο Σάββατο στα 12Μ φωνή. Τους κάλεσα για 10-15 λεπτά αλλά παρότι απαντούσαν σε άλλους σταθμούς από τη χώρα μας, εγώ δεν κατάφερα να περάσω.

Την Κυριακή πίνοντας τον πρωινό καφέ είδα να βγαίνουν στα 15Μ CW:


Σύμφωνα με την πρόβλεψη του voacap στις 10ΠΜ ΩΕ (07UTC) δεν είχα ελπίδες πολλές, ούτε τους άκουγα καλά βέβαια. Το σήμα τους χανόταν για κάποια λεπτά τελείως και μετά επανερχόταν αδύναμο. Η πρόβλεψη έλεγε πως η κατάσταση θα βελτιωνόταν.
Συνέχισα την ανάγνωση της Κυριακάτικης εφημερίδας και κατά καιρούς έβαζα αυτί στη συχνότητα. Λίγο μετά τη 1ΜΜ ΩΕ το σήμα τους βελτιώθηκε και η κατάσταση προσομοίαζε με την πρόβλεψη.
Η στιγμή ήταν ιδανική επειδή λίγοι σταθμοί τους καλούσαν. Άρχισα να τους ακούω προσεκτικά και να τους καλώ στις κατάλληλες στιγμές με ταχύτητα λίγο χαμηλότερη από τη δική τους. Ούτως ώστε τα έμπειρα αφτιά τους να ακούσουν ευκολότερα (κατ' εμέ) τα σήματα μου των 100W ανάμεσα στο pile up από όχι πολλούς αλλά ισχυρούς σταθμούς. Οι κλήσεις μου συνεχίστηκαν για ένα διάστημα 10 λεπτών περίπου.


Μετά ο έμπειρος χειριστής μου απάντησε. Έτσι αυτόματα μία ATNO επαφή καταχωρήθηκε στο ημερολόγιο του σταθμού. Ευτυχώς και η ομάδα αυτή ανεβάζει αρχεία επαφών στο Lotw.

Αυτή τη στιγμή βρίσκονται πάλι στα 12Μ φωνή η οποία δεν φθάνει στο shack μου όμως.

Λίγο αργότερα μεσημέρι Τρίτης στα 15Μ φωνή το σήμα τους ακουγόταν χαμηλό στους 21270MHz. Οι ανταποκριτές δεν ήταν πολλοί άλλοτε ήσαν λίγοι και άλλοτε ερχόντουσαν μαζεμένοι. Μετά από κάποιες κλήσεις απάντησε στους 21279MHz ρωτώντας με 2-3 φορές το επίθεμα. Του το επανέλαβα αντίστοιχα και όλα πήγαν καλά



επιβεβαιώνοντας την πρόβλεψη για 50% επιτυχία του voacap.


και η επιβεβαίωση. 
Πρόκειται για μία πολύ καλή ομάδα άριστων χειριστών.
http://dx-world.net/a5a-bhutan-2/

http://dxnews.com/a5a_bhutan/