29/9/16

Η σκληρή περιπέτεια επιβεβαίωσης των qso

Συνήθως, οι σωστοί συνάδελφοι απαντούν στην αποστολή της κάρτας σου με μία δική τους. Αυτή είναι η συνήθης συμπεριφορά συναδέλφων.

Στους dx σταθμούς τώρα. Λέγοντας dx αναφέρομαι σε σταθμούς με απόσταση πέραν περίπου των 3000χλμ από τη χώρα μας και βέβαια τις dxpedition. Στη λίστα αυτή συμπεριλαμβάνονται και όλοι οι σπάνιοι σταθμοί πχ Palau, Heard isl. κλπ.
Η περιπέτεια επιβεβαίωσης αρχίζει ακριβώς ένα δευτερόλεπτο αφού ολοκληρώσεις το qso!

Συνάδελφοι, σπάνιοι σταθμοί και dxpeditons 1ης κατηγορίας (αξιοπρεπείς):
Απαντούν μέσω bureau εφόσον είναι δυνατόν.
Ανεβάζουν τις επαφές τους στο Lotw.
Δέχονται αιτήματα αποστολής καρτών δια του bureau μέσω oqrs (βλ. clublog)


Συνάδελφοι 2ης κατηγορίας:
Ζητούν αποκλειστικά να στείλεις κάρτα direct με τα ανάλογα irc ή/και green  stamps.
(Εφόσον η χώρα τους στερείται bureau θα έπρεπε να ανεβάζουν αρχεία στο Lotw και φυσικά να απαντούν στις direct κάρτες asap. Δικαιολογίες όπως "δεν γνωρίζω από computer" κλπ. τις θεωρώ αστείες - δεν έχουν θέση σήμερα στο τεχνολογικό μας χόμπι).

Υπόλοιποι συνάδελφοι κατηγορίας σκουπίδια (σαν τα ημεδαπά ομόλογα):
Ζητούν αποκλειστικά να στείλεις κάρτα direct με τα ανάλογα irc ή/και green  stamps και δεν απαντούν ποτέ! Ούτε απαντούν στα e-mail σου κλπ.



Χθες έφυγε προς συνάδελφο συστημένη κάρτα με δύο irc όπως ζήτησε. Ίδωμεν.


Σε όλο αυτό το κομφούζιο υπάρχουν και κάποιες ευθύνες της ARRL. Η οποία διατηρεί έναν κατάλογο 339 οντοτήτων (ραδιοχωρών):
http://www.clublog.org/mostwanted.php

στα βραβεία dxcc. Ένας σεβαστός αριθμός από αυτές ενεργοποιείται κάθε 5 χρόνια ή και περισσότερο (πχ Navassa). Στο αποκορύφωμα βρίσκεται η Β. Κορέα. Κατά τη γνώμη μου το όριο των 339 χρειάζεται να μειωθεί. Πχ προορισμοί οι οποίοι δεν ενεργοποιούνται τουλάχιστον άπαξ ετησίως να αφαιρεθούν. Έτσι το όριο θα μειωθεί και θα είναι εφικτό για πολύ περισσότερους ρ/ε. Οι 339 μπορούν να παραμείνουν σε μία άλλη dxcc λίστα που θα ονομάζεται πχ top, κλπ.

Από την άλλη τα βραβεία dxcc χορηγούνται από την arrl και εμείς τα μη μέλη της δεν έχουμε κανένα λόγο σε αυτά. Ούτε ίσως η κατοχή αυτών εξασφαλίζει πως κάποιος είναι ποιοτικός ρ/ε. Πρόκειται για βραβεία που όποιος θέλει τα αναγνωρίζει και συμμετέχει σε αυτά. Για τους υπόλοιπους υπάρχουν πολλά άλλα.

Το καλύτερο βραβείο βέβαια για έναν ρ/ε είναι η ευχαρίστηση που αντλεί από το χόμπι και αυτή μπορούμε πρακτικά να πούμε πως αποτυπώνεται στο ημερολόγιο του.



Κάρτες μόλις παραληφθήσες:



J79X καλή dxpedition και σοβαρή απαντούν μέσω bureau και Lotw