15/12/19

Σαν βγεις στο κυνήγι του 4U1UN

πρέπει να οπλιστείς με τεράστια υπομονή. Να πούμε ότι ο 4U1UN που εκπέμπει από την έδρα του Ο.Η.Ε. είχε πολύ καιρό να ενεργοποιηθεί με αποτέλεσμα όλοι οι συνάδελφοι να προσπαθούν να τον πετύχουν, πολλοί με θεμιτά μέσα και κάποιοι με αθέμιτα (ξεπερνώντας τα όρια της άδειας τους). Θέματα όπως οι μακροχρόνια ανενεργές οντότητες (entities) δημιουργούνται και από την επιμονή της ARRL να διατηρεί στους καταλόγους dxcc οντότητες που δεν ενεργοποιούνται για μεγάλα χρονικά διαστήματα πχ 5 ή 10 έτη ή και παραπάνω. Δεν έχει νόημα οι πίνακες dxcc να περιλαμβάνουν πχ την P5. Η P5 μπορεί να μεταφερθεί σε πίνακα ανενεργών οντοτήτων. Αλλά ίσως αυτό να μην το θέλουν κάποιοι της ARRL και παλιοί honor roll'ίστες.


Χθες όταν τους πέτυχα στα 20Μ είχαν αδύναμα σήματα ενώ στα 40 καλύτερα. Δοκίμασα αλλά το άφησα για 1 - 2 μήνες μετά αφού καταλαγιάσει το ενδιαφέρον των πολλών.



ARRL
Σειρά στα καλά της ARRL τώρα. Ο Αμερικανός ρ/ε ανανεώνει την άδεια του ηλεκτρονικά χωρίς τις δικές μας γραφειοκρατίες και καθυστερήσεις:


Πολιτισμός. Ενώ στα καθ'υμάς ούτε το ηλεκτρονικό σου εισιτήριο δεν μπορείς να ανανεώσεις ακόμη με πιστωτική κάρτα διαδικυτακά ή από τα αυτόματα μηχανήματα.



AthensQRPNet
Χθες πραγματοποιήθηκε και η τελευταία μηνιαία συνάντηση της χρονιάς.
SV1CI, SV1ONW, SV1BHF:


MM0HLU, SV1MF:


Ο SV1ONW παρουσιάζει κύκλωμα π/δ vhf:



Ηλεκτρονικό σχέδιο και να μην ενδιαφερθεί άμεσα ο Βασίλης γίνεται; Δεν γίνεται:




Το κύκλωμα του SV1ONW θα μας απασχολήσει τους επόμενους μήνες, αυτό αλλά και πολύ περισσότερα στα τεύχη του SV-QRP:
https://www.aegeandxgroup.gr/sv-qrp-2.html



Novice transmitter
Έτερο σχέδιο:

Στις ΗΠΑ είχαν καθιερώσει κατηγορία άδειας novice από το 1951, με πρόσβαση στα 40 και 80Μ (καθορισμένες υποζώνες) που την αποκτούσες απαντώντας σε λίγες ερωτήσεις μόνο. Μετά ένα χρόνο μπορούσες να δώσεις για ανώτερη άδεια όπου χρειάζονταν να δώσεις και εξετάσεις μορς με 5WM. Στη χώρα μας κάτι αντίστοιχο εφαρμόσθηκε πρώτη φορά το 2003 κουτσουρεμένο μόνο στις υψηλές συχνότητες.