8/12/19

Όχι contest αυτό το σ/κ

πληροφορούμαστε από τη σχετική ιστοσελίδα, τουλάχιστον πολύ λίγα:


Τα contest γίνονται για τον ανταγωνισμό, κάτι που δεν κατανόησα ποτέ καλά είναι γιατί να ανταγωνίζονται οι άνθρωποι μεταξύ τους. Ακόμη και στη βιομηχανία που εργαζόμουν με πάνω από 1000 άτομα προσωπικό και με εναλλαγές διοικήσεων Ιταλών, Άγγλων και Γάλλων δεν ήμασταν ανταγωνιστικοί μεταξύ μας. Ειδικά στα χόμπι είναι κάπως αδιανόητος ο ανταγωνισμός αλλά περί ορέξεως κολοκυθόπιτα που λένε.



V6K
Ο συνάδελφος συνεχίζει τις εκπομπές του όσο μπορεί και μου φαίνεται πως τον αδίκησα λέγοντας: δεν ενδιαφέρεται για Ευρώπη. Ουσιαστικά είναι μόνος του, φαντάζομαι λειτουργεί υπό καθεστώς διακοπών (holiday style) οπότε δεν έχω απαιτήσεις. Good DX 73.



mcHF qrp sdr t/x
Ένας π/δ σε κιτ από Άγγλο συνάδελφο που τον έχουν αντιγράψει πολλοί στον κόσμο, αλλά στις χώρες τους δεν ισχύει κάποιο σοβαρό καθεστώς πατέντας.
Μέχρι τώρα διατίθεται σε κιτ οπότε απευθύνεται στους συναδέλφους των ιδιοκατασκευών. Παρότι το χόμπι μας προυποθέτει κάποιες τεχνικές δεξιότητες, η μεγάλη ενασχόληση με τις κατασκευές δεν αφήνει τους περισσότερους να κυνηγήσουν τους dx σταθμούς, κάποιοι τα καταφέρνουν βέβαια. 

Ο M0NKA πρόσφατα άρχισε να διαθέτει τον π/δ του έτοιμο, προς το παρόν στην αγορά της Αμερικής:




Ελπίζω να τα πάει καλά και μετά να προχωρήσει και στην Ευρώπη. 
Ενδεχομένως έχει αργήσει κιόλας. Εκείνος όμως που άργησε πολύ είναι ο διάσημος Hans G0UPL κατασκευαστής του πολύ γνωστού κιτ QCX. Άργησε πολύ στην διάθεση του νέου sdr κιτ που είχε αναγγείλει, του QSX. Και αυτό επειδή η μαμά Icom μέσα στο νέο χρόνο έρχεται με το νέο qrp sdr IC-705. Ο ανταγωνισμός θα είναι μεγάλος.



Adif - πόσο σωστά αρχεία δημιουργεί το ημερολόγιο σου;
Τα αρχεία τύπου adif που χρησιμοποιούμε εμπλουτίζονται κατά καιρούς. Αυτό δημιουργεί ασυμβατότητες στην ανταλλαγή αρχείων, στην αποστολή αρχείων σε ηλεκτρονικές υπηρεσίες τύπου Lotw κλπ.

Για αυτό χρειάζεται να ενημερώνουμε το ημερολόγιο μας με όλες τις νέες εκδόσεις. Ή αν ο κατασκευαστής το αμελεί να είμαστε ενήμεροι για αυτό, να αλλάξουμε ημερολόγιο κλπ.
Στο shack ελέγχω τα adif αρχεία με τη βοήθεια του adifmaster πάντα χρησιμοποιώντας την τελευταία έκδοση:

Παράδειγμα: ανοίγεις ένα αρχείο με το adifmaster και επιλέγεις check:



οπ βρήκε ένα λάθος:


όπως βλέπουμε στη στήλη mode γράφει psk31 κάτι σωστό στις προηγούμενες εκδόσεις adif αρχείων. Σήμερα όμως εδώ πρέπει να γράφει μόνο psk και να δημιουργηθεί ένα νέο πεδίο το "submode" που θα περιέχει την πληροφορία psk31. Με τη βοήθεια Tools / convert κάνουμε αυτόματα όλες τις σχετικές διορθώσεις στο αρχείο μας:


και το σώζουμε με τη νέα μορφή. Προσοχή οι εργασίες αρχείων είναι επικίνδυνες γιατί μπορεί να χάσεις τα αρχεία σου. Πριν από την οποιαδήποτε επέμβαση σε αρχεία, χρειάζεται να ληφθούν αντίγραφα ασφαλείας αυτών και να σωθούν σε πέρα από μία θέση. Στο shack εδώ τοποθετώ τα αντίγραφα σε άλλο σημείο του δίσκου, σε κάρτα μνήμης και στο internet για παν ενδεχόμενο.



4U1UN
Χθες βράδυ ήταν στα 40Μ CW το pile up όμως πάνω του μεγάλο και με μεγάλη ισχύ κάποιο. Η κίνηση αυξημένη λόγω και των dx'er του σ/κ, τελικά παραμένει ATNO.



TO9W
Ήταν και αυτός στα 40Μ, όταν προσπάθησα άνοιξε η διάδοση προς Ιαπωνία και άρχισε να καλεί Ja και εγκατέλειψα.