31/12/19

Καλή Χρονιά

Καλή, ευτυχισμένη και ευλογημένη χρονιά με υγεία σε όλους. 

Με τα απαραίτητα κάλαντα:
Ο δικός μας Άγιος Βασίλης έρχεται πάντα από την Καισάρεια.



Shack
Λόγω εορταστικού δωδεκαημέρου οι εργασίες στο shack έχουν χαμηλώσει τους ρυθμούς, κάποια qso πάντως πραγματοποιήθηκαν.

Απολογισμός δραστηριότητας
Κατά την προετοιμασία ενός πρόχειρου απολογισμού κατέφυγα και στις υπηρεσίες του clublog:


Ο παραπάνω συνοπτικός πίνακας δείχνει την εξέλιξη της ετήσιας δραστηριότητας του σταθμού, περνώντας το ποντίκι πάνω από κάποιο έτος βλέπουμε τα συνολικά στοιχεία. Τα οποία τοποθετήσαμε σε ένα φύλλο excel:


Είναι λογικό τα πρώτα χρόνια να συγκεντρώνεις πολλές ραδιοχώρες, μετά αρχίζουν τα δύσκολα. Ο 23ος ηλιακός κύκλος ήταν καλύτερος από τον σημερινό και τότε έπρεπε να προσπαθήσω περισσότερο. Ας δούμε τι έγραφε η NASA για τον προηγούμενο κύκλο:


Η φωτογραφία είναι της NASA από το παραπάνω link.

Ο σημερινός 24ος ηλιακός κύκλος θα συνεχίσει να φθίνει για πολύ ακόμη όπως προβλέπουν οι επιστήμονες:
Τουλάχιστον δεν θα υπάρξει φαινόμενο mounder minimum όπως λένε. Αλλά οι προβλέψεις του ηλιακού κύκλου ίσως να μην είναι πολύ ακριβείς, όπως και να έχει το πράγμα αφορούν τους ειδικούς και εμείς ας προχωράμε σε στο χόμπι χωρίς επιρεασμούς.
Η παραπάνω πρόβλεψη δεν μας πτοεί, ειδικά μετά τις ψηφιακές διαμορφώσεις που αποκτήσαμε χάρη στον K1JT. Που πάντα εκπλήσσουν την ρ/ε κοινότητα ευχάριστα:



και από το twitter του D4C:




Μέσα στην περίοδο των εορτών εργασθήκαμε λίγο και για τα στοιχεία τέλους τριμήνου / χρονιάς. Έστειλα καμιά εικοσαριά e-mail σε συναδέλφους που καθυστερούν κάρτες ή να ανεβάσουν στοιχεία στο Lotw. Λόγω κυρίως εορτών ελάχιστοι απάντησαν άμεσα.
Το σχέδιο είναι μέσα στις πρώτες τρεις εργάσιμες του Ιανουαρίου να ενημερωθεί το Lotw, να συγχρονισθεί το Logger32, να ανέβουν αρχεία στα clublog και eqsl, να γραφτούν όσες κάρτες (λίγες) αφορούν συναδέλφους που δεν διαθέτουν Lotw και χρειάζομαι την επιβεβαίωση τους.

Ευγενείς πόθοι για το νέο έτος:
Περισσότερο και καλύτερο qrp.
Να προστεθεί μία κεραία (συρμάτινη) ακόμη στο shack.
Να δω τι θα κάνω με το ηλ. ημερολόγιο.
Να δω αν ο Hans G0UPL κυκλοφορήσει τον πρώτο sdr π/δ του, αλλά και να παρακολουθώ την εξέλιξη των IC-705 και mcHF που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.
Διερεύνηση των δυνατοτήτων του JS8call στην ανταλλαγή μεγαλύτερων ψηφιακών δεδομένων (σε σχέση με το FT8). Οι δυνατότητες αυτές δεν γνωρίζω αν είναι σε γνώση ή χρησιμοποιούνται από τις ΟΕΑ των συλλόγων. Νομίζω είναι σημαντικές.
Διάφορα άλλα που δεν θυμάμαι τώρα.



MagLoop SV1BHF
Έγιναν αρκετές δοκιμές στα 20Μ με 5W, οι σημαντικότερες:
IS0ESG/QRP στα 30M CW από το EU-024 εκατέρωθεν qrp και
με τον G0WCZ στα 20M CW που έβγαινε με μικρή κεραία stick και ισχύ 10W, κατά τη διάρκεια του qso αυτού και όχι μόνο η MagLoop βρισκόταν δεχόταν πολύ δυνατή καταιγιστική βροχή. Έτσι δοκιμάστηκε και η αντοχή της όλης κατασκευής στο νερό.



Eqsl.cc