1/2/20

Νέος μήνας νέα ATNO

Τρέχουν αυτό το μήνα και λείπουν από το ημερολόγιο σταθμού: TX4, HU1DL, E51DDG και VP8PJ. Το πρόγραμμα επιμελούς παρακολούθησης ATNO συνεχίζεται και θα προσπαθήσουμε το καλύτερο με το... λιγότερο χρόνο και κόπο!



TI9A Cocos island.
Μπορεί να μην πρόκειται για ATNO μας αλλά παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον:
https://www.youtube.com/watch?time_continue=23&v=3tGaP8wAbu0&feature=emb_logo



MixW 
Το πρώτο πρόγραμμα ψηφιακών που χρησιμοποίησα μόλις πήρα άδεια ήταν το MixW. Από τότε έχουν περάσει 17 χρόνια και πολλά άλλαξαν. Μετά τις εκδόσεις 1 και 2 είχα περάσει στο τότε ελεύθερο HrD με το πολύ καλό ακόμη και για σήμερα DM780 για ψηφιακά. Τα χρόνια περνούσαν το HrD έγινε επαγγελματικό και προχώρησα στο FlDigi. To Mixw είχε φθάσει στην έκδοση 3 που ακόμη με έχει εγγεγραμμένο δηλαδή έτοιμο για νόμιμη χρήση. Σήμερα έχει φθάσει στην έκδοση 4, βλέποντας ότι το χρησιμοποιεί συνάδελφος έριξα μια ματιά:


Μου φάνηκε να είναι εκτός κλίματος σε σύγκριση με τα σημερινά προγράμματα άσε που κατέβασε και την C++ για εγκατάσταση. Revo uninstaller και το πρόγραμμα απεγκαταστάθει. Άλλο εάνα καλό πρόγραμμα που δεν κατάφερε να ακολουθήσει τις εξελίξεις, τουλάχιστον ως προς την εμφάνιση, διότι βλέπω ενσωμάτωσε και το FT8 κάτι που πολύ λίγα προγράμματα το έχουν καταφέρει.



VK9NK
Ένας εξαίρετος χειριστής, μέσα σε λίγες ημέρες ξεπέρασε τα 16000 qso δίνοντας μας ευκαιρίες για συμπλήρωση του ημερολογίου. Στο εδώ ημερολόγιο μου έδωσε την μακρύτερη επαφή με 5W qrp.




HU1DL
Μια πολύ καλή Γερμανική αποστολή στο Ελ Σαλβαδόρ. Χθες βράδυ Παρασκευής την ώρα που τοίμαζα το πρόγραμμα Φεβρουαρίου ήταν στον αέρα στα 30Μ FT8, η πρόβλεψη έλεγε πως δεν θα το άκουγα και αυτό ήταν αλήθεια:


Προβλεπόταν όμως σε μία ώρα περίπου τα πράγματα να γίνουν καλύτερα:

συνέχισα τη δουλειά μου έχοντας πάντα το σταθμό κατά νου. 
Λίγο αργότερα άρχισε το σήμα του να εμφανίζεται, με λίγη υπομονή και επιμονή λόγω qsb και την ισχύ του μηχανήματος:




Δεν είμαι μανιώδης dx'er ούτε έχω τις ικανότητες και την υπομονή να ξημεροβραδιάζομαι για αυτό, κυνηγώ όμως ότι λείπει από το ημερολόγιο και το προσπαθώ μέχρι να συμπληρωθεί έστω μία θέση. Άλλωστε δεν έχω ούτε 300 οντότητες -  ραδιοχώρες καταχωρημένες. Παράλληλα διατηρώ ενδοιασμούς για τα ονομαζόμενα βραβεία της ARRL, αλλά αυτό δεν είναι του παρόντος.
Το dx δεν θέλει πολλές ικανότητες φθάνει μια μικρή προετοιμασία (ενημέρωση για την αποστολή, πρόβλεψη διάδοσης βάση εργαλείων από το διαδίκτυο, παρακολούθηση cluster κλπ.) και να είσαι στο σταθμό σου την κατάλληλη ώρα. Και αν δεν το κάνεις κανένα πρόβλημα, περιμένεις την επόμενη αποστολή και κάνεις τα qso σου.



Ρ/ε και έκτακτες επικοινωνίες
Με την τεράστια καταστροφή που υπέστη η Αυστραλία ήταν λογικό να πληγούν και οι επικοινωνίε:
https://www.abc.net.au/news/2020-02-01/amateur-radio-skills-prove-useful-during-bushfires/11903200

Μακάρι να είναι η τελευταία φορά που συμβαίνουν παρόμοιες καταστροφές. Οι απώλειες σε ανθρώπους, ζώα, χλωρίδα κλπ. στην Αυστραλία ανήλθαν σε τεράστια μεγέθη. Η χώρα χρειάζεται να βοηθηθεί από όλες τις άλλες άμεσα.