16/9/20

G4IFB - Lotw New User Guide

Το θέμα που θα ασχοληθούμε δεν ενδιαφέρει δεινόσαυρους, άλλωστε οι δεινόσαυροι μόνο κατά λάθος θα έφθαναν εδώ! Στο θέμα μας τώρα.
O G4IFB μας έχει συνηθίσει να μας προσφέρει χρήσιμους οδηγούς για τα του χόμπι με κύριο κατά τη γνώμη μου αυτόν για το FT8. Πρόσφατα κυκλοφόρησε έναν νέον, αυτόν για το LOTW που πολλοί το χρησιμοποιούμε αλλά στις λεπτομέρειες κάποιοι χανόμαστε ή δεν χρησιμοποιούμε κάποιες δυνατότητες του. Ας αρχίσουμε από την κεντρική του σελίδα:


Χρόνια χρησιμοποιώ Lotw αλλά τύπωσα τον οδηγό για να τον διαβάσω με την ησυχία μου.



ID9OSC EU-017 Panarea isl. 
Σήμερα στα 40Μ φωνή χρειάσθηκε να κάνω κάποιες κλήσεις για να περάσω στο pile up που είχε πάνω του, αφού επρόκειτο για νέο νησί. Η διάδοση χαμηλή (SFI: 69) αλλά την κατάσταση χειροτέρευαν μερικοί Ευρωπαικοί σταθμοί που προτιμούσαν να καλούν με εξωπραγματική ισχύ (εξωπραγματική ισχύ = οποιαδήποτε ισχύς πάνω από από την ισχύ του μηχανήματος).
Διάγουμε περίοδο πολύ χαμηλής διάδοσης και οι επιδόσεις της ιονόσφαιρας ακολουθούν αυτές τις οικονομίας μας, ένα νέο νησί είναι καλοδεχούμενο αλλά πρώτη προτεραιότητα έχω ορίσει την αύξηση των qrp ραδιοχωρών - Think QRP. Αυτή τη στιγμή κυνηγώ τον OX3LX που λείπει από το ειδικό ημερολόγιο των qrp qso. Δεν βγαίνει για μεγάλα διαστήματα οπότε η αισιοδοξία δεν είναι πολύ μεγάλη.

HB0/DL5YM 
Πάλι στα 40Μ CW ένας φίλος από τα παλιά, χρειάσθηκα παραπάνω από qrp ισχύ για να μου δώσει 559.

VP8PJ AN-008 S. Orkney isl.
Σήμερα αργά επιβεβαιώθηκαν τα qso στο Lotw. Είχαν πει θα τα ανέβαζαν μετά 6 μήνες (η αποστολή τους τελείωσε στις 6/3/20) και εξήντλησαν το χρονικό όριο που είχαν θέσει. Ανάμεσα στα qso και ένα qrp FT8 σε απόσταση περίπου 12600χλμ. και κεραία τη γνωστή doublet, όχι κατευθυντική που χρησιμοποιούν κάποιοι (για ποιόν χτυπά η καμπάνα; Πρόκειται για αλλοδαπό πάντως).