13/9/20

LF & VHF στη στρατόσφαιρα

Είχα αναφερθεί εδώ:
Το μπαλόνι πέταξε το Σάββατο, συνάδελφος στην Αθήνα που προσπάθησε να ακούσει τα vlf σήματα δεν το κατάφερε, αλλά από όσα διάβασα στο facebook τους δεν ήταν ο μόνος. Για aprs χλωμό ήταν να τους ακούσω για αυτό επέλεξα να βρίσκομαι αλλού:


Ούτε το μπαλόνι δεν παρακολούθησα:




G4IFB
Ο συνάδελφος G4IFB είναι γνωστός σε εμάς για τους οδηγούς που μας προσφέρει από την ιστοσελίδα του, ανάμεσα τους και ο διάσημος οδηγός για FT8.
https://www.g4ifb.com/

Μεταξύ άλλων έχει γράψει και ένα πολύ καλό οδηγό για το Lotw, όποιος θέλει να μάθει περισσότερα:



Από την αναμονή στην αναγνώριση του SV1AIA
Ένα βιβλίο το μοναδικό που περιγράφει την πορεία του Ελληνικού ραδιοερασιτεχνισμού.


Από καιρού εις καιρόν επανέρχομαι και το διαβάζω. Ο Κώστας το έγραψε στα τέλη της δεκαετίας του 90 και βασίσθηκε κυρίως στις συνεντεύξεις με παλιούς ραδιοερασιτέχνες. Οι συνεντεύξεις παρουσιάζονται όπως απομαγνητοφωνήθηκαν, συνεπώς είναι φυσιολογικό οι συνεντευξιαζόμενοι μετά όταν αναφέρονται στα παλιά κάποια πράγματα να μην τα θυμούνται καλά, ίσως κάπου να υπερισχύουν οι προσωπικές απόψεις κλπ.  Σε κάθε περίπτωση η αξία αυτού του βιβλίου είναι σημαντική αφού είναι το μοναδικό μέχρι στιγμής για την ιστορία μας. Από τότε πέρασαν ήδη είκοσι χρόνια και για όποιον θελήσει να γράψει τη συνέχεια ιδού πεδίον δόξης λαμπρό.
Ο συγγραφέας σοφά στον τίτλο ανέφερε ...προς την αναγνώριση. Μια αναγνώριση που ακόμη κατά τη γνώμη μου δεν έχει ολοκληρωθεί και υποφέρει από την γραφειοκρατία των αρμοδίων. Η πρώτη ένσταση μου έγκειται στο ότι ακόμη και σήμερα η νομοθεσία μας βασίζεται σε υπουργικές αποφάσεις (Υ.Α.) κάτι ευκολότερο για τους συντάκτες της νομοθεσίας αντί του ορθού να βασίζεται σε Νόμο που ψήφισε η Βουλή.
Η πάλη των ημεδαπών ραδιοερασιτεχνών με την γραφειοκρατία ακόμη και στις μέρες μας καλά κρατεί, πχ στο αυριανό συμβούλιο της ΕΕΡ το υπ' αριθμόν 4 θέμα φαίνεται να αφορά τις κουτσουρεμένες υποζώνες που ισχύουν στη χώρα μας. Δεν γνωρίζω λεπτομέρειες αλλά καραμπινάτο παράδειγμα είναι ο ΕΚΚΖΣ που δεν μας δίνει δικαίωμα εκπομπής στο φάσμα 1,850-2,000MHz όπως ισχύει στον υπόλοιπο σύγχρονο κόσμο. Για τa καινούργιa 40 και 60MHz ούτε συζήτηση βέβαια. Για να μην αναφερθώ και στην προτελευταία διαβούλευση... Η τελευταία νομίζω πήγε καλύτερα.
Και ενώ εμείς και τα σωματεία παλεύουν με το τέρας της γραφειοκρατίας που αυτό ουσιαστικά σημαίνει έλλειψη δημοκρατίας και κατανόησης. Το... 1904 ο αρμόδιος υπουργός της Αγγλίας έγραφε περίπου για τους ραδιοερασιτέχνες: "Η τάξη για την οποία έχω την μέγιστη συμπάθεια είναι εκείνοι που επιθυμούν να εισέλθουν σε αυτή την επιστήμη για πειράματα" (βλ. σελ. 88 του παραπάνω βιβλίου). 



Όποιος θέλει μπορεί να συγκρίνει κανείς τη νοοτροπία του παραπάνω υπουργού με τους σημερινούς.