4/11/20

ADS-B

ADS-B τα πρώτα βήματα.
Υπάρχουν πολλοί χομπίστες που αρέσκονται να αποκωδικοποιούν αυτά τα σήματα, άλλοι με πολύ ακριβό εξοπλισμό και άλλοι με φθηνότερο. Αφού στις συχνότητες δεν υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον είπα να δω αν ακούγονται με το rtl stick. η εγκατάσταση σπαρτιάτικη η κεραία πάνω στο FT-857 στο shack:


Λόγω προχωρημένης ώρας η κίνηση στο Ελ. Βενιζέλος ελάχιστη:


Αν υπάρχουν σήματα στους 1,09Ghz θα τα δούμε στην οθόνη του sdr#:


Μάλλον αυτές οι μικρές οριζόντιες γραμμούλες είναι οπότε είμαστε έτοιμοι για παρακάτω. Αλλά πως να τις διαβάσεις; Πρόκειται για κάτι που δεν το κατέχω (για αυτό μη με ρωτάτε), ψάχνοντας βρήκα ένα παλιό πρόγραμμα το rtl1090 beta version:


Τα στοιχεία στην οθόνη εκπέμπονται από αεροπλάνα και πληροφορούν για τη θέση και το ύψος αυτών. Υπάρχουν πολλές σχετικές πληροφορίες στο internet και η δουλειά θέλει διάβασμα, πρόκειται για ολόκληρο χόμπι άλλωστε. Προς το παρόν παραμένω σε αυτή τη σελίδα:

Το επόμενο βήμα θα είναι να κατασκευαστεί μία καλύτερη κεραία και να τοποθετηθεί σε καλή θέση ώστε να ακούει μακρύτερα. Ακολούθως χρειάζεται να βρεθεί ένα πρόγραμμα που θα διαβάζει τα στοιχεία του rtl1090 και θα απεικονίζει τις θέσεις και πληροφορίες των αεροπλάνων σε χάρτη. Δεν επείγει κατά καιρούς θα το ψάχνω.